Dragostea NU dureaza 3 ani

Nu imi dau seama exact care este problema: m-am nascut in locul nepotrivit sau in timpurile nepotrivite (fie ca cele potrivite ar fi unele trecute sau viitoare)?

Mi-a venit in minte titlul asta pornind de la o manifestare a unui simptom al societatii in care ma invart si in care experientele au ajuns sa fie determinate de perioade scurte. Pe vremea in care lucram in recrutare nu rar mi se intampla ca persoanele pe care le intervievam sa imi dea ca motivatie a schimbarii unui job faptul ca sunt deja de 1-2 ani in aceeasi companie. Nu aveau neaparat o problema cu jobul actual dar invatasera ca “daca vrei sa cresti nu stai mai mult de-atat intr-un loc”.

Acum ceva timp a scris un unul ca dragostea dureaza trei ani (carte pe care am refuzat sa o citesc) si multi s-au grabit sa il creada. Si chiar multi care nici n-au citit cartea si nici piesa de teatru n-au vazut-o. Si l-au crezut pentru ca se potrivea prea bine in spiritul vremii, pentru ca era exact, determinat si pragmatic.

Si chiar cu mai mult timp in urma au incercat niste unii sa masoare si durata sentimentelor. Si nu oricum si oricine. Din cunostintele mele exista adevarate studii care vorbesc despre durata indragostii, iubirii, a transformarii ei in respect si/sau in obisnuinta. Si pentru ca nu ne place vagul si necunoscutul ne-a fost mai usor sa acceptam ca dupa pragul de 3-4 ani indragosteala se termina si se transforma in altceva decat sa ne imaginam ca poate nu am gasit partenerul potrivit. E convenabil.

De ce sa te arunci ca orbul, sa cotrobai, sa dai cu capul de nenumarate praguri, sa pici in fund si sa te ridici, sa o iei de la capat, cand au aflat altii inaintea ta tot.

In plus, e mult mai usor sa pastrezi aparente.

Eu nu m-am priceput niciodata la asta. Sunt emotiva deci impulsiva, excesiv de implicata in ceea ce fac si excesiv de atasata de oamenii care imi sunt dragi. Si asta nu trece nici dupa un an si nici dupa mai multi.

SI da, am putini prieteni, desi in ultima vreme cunosc oameni tot mai faini. Si da, unii ar spune ca poate asta ar trebui sa ma faca sa ma intreb daca nu cumva am eu o problema.

Pai … am. Traiesc. Dar pe bune. Ma emotionez, plang, ma agit, tremur, ma atasez de oameni pe care ii stiu de un timp imposibil de scurt, nu imi ridic ziduri de aparare dupa ce imi iau o palma peste ochi si sunt gata sa o iau de la capat la nesfarsit, nu renunt la premisa ca oamenii sunt buni oricat rau mi-ar face, zambesc, rad in hohote chiar si ajut omul de langa mine cand pot si cum pot.

Si uneori asta ma face penibila, naiva, instabila.

Si ce?