Vorbe despre Eu si fericire.

Citeam intr-o carte cu subiect mai mult sau mai putin spiritual ca natura Eului este fericirea. Ce simplu :)

Iata:

” – Toate fiintele sunt in cautarea fericirii, a unei fericiri pe care sa o poata prinde si care sa nu aiba sfarsit. Acest instinct este cel mai bun. Dar nu ai fost izbit de faptul ca toti se iubesc mai intai de toate pe sine?

– Si …?

– Ca sa ajunga la fericire le trebuie un mijloc; unii o vor cauta in alcool, altii in religie; aici poti intrezari in ce consta adevarata fire a omului.

– Nu vad bine …

Vocea se insufleteste:

– Adevarata fire a omului este fericirea. Fericirea e innascuta eului. Eul e nemuritor, nepieritor, asa incat omul care reuseste sa-l regaseasca va gasi in acelasi timp o fericire care nici ea nu are sfarsit.

– Ce este in definitiv acest “Eu” despre care vorbesti? Si daca ce spui e adevarat atunci nu ar insemna ca in om se gasesc doi “Eu”?

Buzele lui rad usor.

– Cum ar putea fi un om doi “Eu”? Ca sa intelegi ce iti spun ar trebui mai intai sa te analizezi pe dumneata insuti. Tot gandind ca toata lumea, omul a ajuns sa nu se mai vada asa cum este intr-adevar. Reprezentarea lui despre el nu mai e exacta. Prea indelung s-a identificat cu corpul lui, cu creierul lui. De aceea te sfatuiesc sa te ocupi cu rezolvarea acestei probleme: Cine sunt?

Maharishi se opreste, ca si cum ar vrea sa-mi dea timpul sa aflu cine sunt intr-adevar. Dar eu tac asteptand cele ce vor urma.

– Imi ceri, spune Maharishi, sa-ti definesc adevaratul Eu. Dar cum ar putea fi exprimat? Este ceva din care rasare intelesul Eului individual in cate totdeodata se va pierde.

– Se va pierde? Pierzi deci, sensul personalitatii tale?

– Ideea dominanta in spiritul omului este cea a Eului. E cea dintai care se infatiseaza spiritului. “Eu” se iveste inaintea lui “tu”. Urmand filiera mentala a Eului, se descopera ca, dupa cum a aparut cel dintai, va disparea cel din urma. De altfel, nimic nu te impiedica sa faci aceasta experienta.

– Intelegi prin aceasta ca investigatia launtrica poate fi usor realizata?

– Desigur. Investigatia launtrica poate sa mearga pana in acel punct unde Eul dispare incet.

– Dar atunci, in clipa aceea, ce mai ramane? Omul cade intr-un fel de inconstienta, un fel de idiotie?

– Deloc. Parvine la acea constienta care e singura nemuritoare in el si la acea intelepciune care este tocmai desteptarea adevaratului Eu si a adevaratei naturi a fiintei sale.

– Si intelesul Eului face parte din aceasta natura?

– Eul face parte din personalitate si tine de creier si corp. Cand un om percepe pentru intaia data adevaratul Eu, ceva se iveste din adancimile fiintei sale si pune stapanire asupra sa. Acest ceva  e nemuritor, nesfarsit, intr-un cuvant, divin; e numit cand Imparatia Cerurilor, cand suflet, cand Nirvana, iar noi, hindusii, il numim Eliberarea. Dumneata spune-i cum vrei, dar un lucru este sigur: cand se produce, omul nu se pierde pe sine, ci se regaseste.

– Invata sa gasesti si adevarul va straluci in sufletul dumitale ca o raza de soare. Spiritul dumitale va gasi linistea, un val de fericire se va rasfrange si te va cuprinde, caci adevaratul Eu si fericirea sunt acelasi lucru. Toate indoielile dumitale se vor topi imediat ce vei ajunge la aceasta perceptie directa a Eului. ”

din “India Secreta” de Paul Brunton