Cum sa decorezi o cutie cu decoupage

Dragii mei,

Citeam pe unul dintre cunoscutele bloguri de handmade romanesti (nu vad sensul in a-l numi) in urma cu 1-2 saptamani un articol care m-a iritat teribil. Intreg articolul mi s-a parut scris slab si neargumentat (opinie pe care am exprimat-o intr-un comentariu care mi-a fost sters dupa reeditarea articolului), dar au fost 2 aspecte care mi-au atras atentia mai tare decat restul si asta intr-un singur paragraf.

1. Cea care a scris articolul sustinea ca faptul de a picta un obiect, indiferent de cat de original esti, nu este suficient pentru a convinge pe cineva sa cumpere obiectul respectiv. Si cum ca oricine ar putea sa isi cumpere o rama si sa o coloreze, de ce sa plateasca un artizan pentru asta?

Cum adica, fiinta lui ‘mnezeu, “ce ai adus in afara de faptul de a picta o rama?” E ca si cum m-as duce la Da Vinci, m-as uita la Mona Lisa si i-as spune: bai, fraiere, esti un nimic, ce-ai adus tu nou in afara de a picta o panza? Exista o intreaga arta care se numeste pictura, unii se dau de ceasul mortii prin facultati ca sa o invete, altii mor de ciuda ca n-au talent si tu intrebi “ce-ai adus nou in afara de a picta o rama? Fraza asta mi s-a parut atat de negandita, de imatura si de aroganta ca in prima faza m-a lasat fara cuvinte. Asta in conditiile in care aceeasi persoana scrisese un articol despre cat de original este sa creezi articole noi cosand nasturi pe ele. Dar, nah, domnisoara in cauza se pare ca are o diploma de critic de arta, cine sunt eu sa comentez?

2. Cum ca trebuie sa convingi cumparatorul ca nu poate crea o rama ca a ta pentru a o cumpara.

Despre asta este, de fapt, articolul de azi. Eu vreau sa va conving ca si voi puteti face cutia de astazi, dar ca totusi cei mai multi dintre voi vor prefera sa nu o faca pentru ca:

 1. Aveti nevoie de multe materiale care sunt destul de scumpe, mai ales ca nu puteti cumpara exact cat aveti nevoie, ci semnificativ mai mult.
 2. Aveti nevoie de timp, mult timp. De indemanare nu zic nimic, aia se capata si tehnicile sunt destul de simple.

Sa incepem :) De ce aveti nevoie pentru a realiza cutia de astazi:

 1. Cutie din lemn – 30 lei
 2. Grund – 12.5 lei pentru cantitatea minima
 3. Acril alb – probabil ca va puteti incadra in 5 lei/tub daca nu aveti pretentii de calitate/cantitate
 4. Acrilic roz – 5 lei
 5. Pasta modelatoare acrilica – 13 lei
 6. Pasta de structurare – 8.5 lei
 7. Set crapare bicomponenta (aici a intrat un set intreg la cutie) – 17 lei
 8. Patina aurie – 15 lei
 9. Terebentina – 8 lei
 10. Hartie de orez – 14 lei
 11. Hartie imprimata – 1 leu
 12. Adeziv decoupage – 5 lei
 13. Folie sospeso trasparente – 12 lei
 14. Embosoare sospeso – 27 lei
 15. Pasta vitrifiere sospeso – 30 lei
 16. Pensule – 5 lei (cu indulgenta va puteti descurca doar cu una)
 17. Cutit modelaj – 12 lei (aici puteti sa si improvizati putin si sa folositi un cutit de bucatarie)
 18. Lac protectie pe baza de solvent – 10 lei

Deci daca aveti nevoie sa va cumparati materialele de baza aveti nevoie de o investitie de 230 lei. In lista n-am mai trecut: smirghel, adeziv, lumanare.

Sa nu exageram totusi – am facut un calcul cat am putut de exact si ignorand materialele pe care le aveam deja (cutit, pensule etc. – desi si acelea au fost cumparate si … se schimba din cand in cand) si materialele folosite efectiv au insumat cam 55-60 lei.

Bun, avem materialele, sa incepem:

[flickr id=”7182964493″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

 1. Scoateti balamaele de la cutie sau macar incuietoarea pentru a nu le murdari de vopsea si smirgheluiti bine cutia pentru a elimina din imperfectiuni.
 2. Decupati hartia de decoupage si pe cea imprimata .
 3. Dati cutia cu 1 strat de grund, apoi cu 1-2 de acrilic (in functie de densitatea culorii).
 4. Lipiti hartia imprimata (dupa ce o umeziti initial) si cea de orez folosind adezivul de decoupage. Am ajuns aici: [flickr id=”7182964447″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
 5. Dati structura si volum cutiei folosind pasta modelatoare acrilica si pe cea de structurare. Lasati la uscat cateva ore sau peste noapte.
 6. Aplicati in strat generos prima componenta a lacului de crapare bicomponent. Lasati sa se usuce pana cand nu mai este lipicios la atingere.
 7. Aplicati cea de-a doua componenta a lacului de crapare bicomponent. Lasati sa se usuce bine, preferabil peste noapte.
 8. Aplicati pe toata suprafata patina/pasta de antichizare.
 9. Stergeti cu grija surplusul de patina folosind o carpa moale si terebentina.
 10. Lacuiti cutia in intregime. Atentie! Lacul trebuie sa fie neaparat pe baza de solvent si nu pe baza de apa. Altfel stricati tot ce-ati facut pana acum.
 11. Decupati hartia pentru sospeso trasparent. Am ajuns aici:  [flickr id=”7182964401″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
 12. Formati florile sospeso folosindu-va de o lumanare si embosoare.
 13. Lipiti florile pe cutie cum va place – aveti grija ce tip de adeziv folositi – siliconul nu tine, de exemplu.
 14. Glazurati florile cu gel vitrificant pentru un aspect ceramic.
 15. Pictati si lacuiti interiorul.
 16. Pozati si laudati-va la prieteni cu creatia voastra. Tadaaaaa:
[flickr id=”7182964361″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7182964289″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7182964243″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7182964205″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

Acum … sa fiu sincera nici nu stiu cate ore am lucrat la aceasta cutie. A fost lucrata pentru un concurs de pe forumul de decoupage (la care a castigat locul II) si am uitat de timp. Eu am evaluat cam la 5-6 ore de lucru. Adaugand costului initial pretul pentru orele de lucru, pretul final al cutiei a ajuns la 120 lei.
Stiu ca nu a fost tocmai un tutorial, dar tehnicile folosite sunt multe (sa adaug faptul ca luna trecuta am investit aproape 100 euro in cursuri?) si mi-ar fi fost aproape imposibil sa le explic pe toate intr-o postare.

Si acum, la final, intreb: stiind ca puteti face asta, ati face cutia singuri sau ati fi totusi dispusi sa platiti pe cineva pentru munca depusa?