Cum sa decorezi o cutie cu decoupage
Dragii mei,
Citeam pe unul dintre cunoscutele bloguri de handmade romanesti (nu vad sensul in a-l numi) in urma cu 1-2 saptamani un articol care m-a iritat teribil. Intreg articolul mi s-a parut scris slab si neargumentat (opinie pe care am exprimat-o intr-un comentariu care mi-a fost sters dupa reeditarea articolului), dar au fost 2 aspecte care mi-au atras atentia mai tare decat restul si asta intr-un singur paragraf.
1. Cea care a scris articolul sustinea ca faptul de a picta un obiect, indiferent de cat de original esti, nu este suficient pentru a convinge pe cineva sa cumpere obiectul respectiv. Si cum ca oricine ar putea sa isi cumpere o rama si sa o coloreze, de ce sa plateasca un artizan pentru asta?
Cum adica, fiinta lui ‘mnezeu, “ce ai adus in afara de faptul de a picta o rama?” E ca si cum m-as duce la Da Vinci, m-as uita la Mona Lisa si i-as spune: bai, fraiere, esti un nimic, ce-ai adus tu nou in afara de a picta o panza? Exista o intreaga arta care se numeste pictura, unii se dau de ceasul mortii prin facultati ca sa o invete, altii mor de ciuda ca n-au talent si tu intrebi “ce-ai adus nou in afara de a picta o rama? Fraza asta mi s-a parut atat de negandita, de imatura si de aroganta ca in prima faza m-a lasat fara cuvinte. Asta in conditiile in care aceeasi persoana scrisese un articol despre cat de original este sa creezi articole noi cosand nasturi pe ele. Dar, nah, domnisoara in cauza se pare ca are o diploma de critic de arta, cine sunt eu sa comentez?
2. Cum ca trebuie sa convingi cumparatorul ca nu poate crea o rama ca a ta pentru a o cumpara.
Despre asta este, de fapt, articolul de azi. Eu vreau sa va conving ca si voi puteti face cutia de astazi, dar ca totusi cei mai multi dintre voi vor prefera sa nu o faca pentru ca:
- Aveti nevoie de multe materiale care sunt destul de scumpe, mai ales ca nu puteti cumpara exact cat aveti nevoie, ci semnificativ mai mult.
- Aveti nevoie de timp, mult timp. De indemanare nu zic nimic, aia se capata si tehnicile sunt destul de simple.
Sa incepem :) De ce aveti nevoie pentru a realiza cutia de astazi:
- Cutie din lemn – 30 lei
- Grund – 12.5 lei pentru cantitatea minima
- Acril alb – probabil ca va puteti incadra in 5 lei/tub daca nu aveti pretentii de calitate/cantitate
- Acrilic roz – 5 lei
- Pasta modelatoare acrilica – 13 lei
- Pasta de structurare – 8.5 lei
- Set crapare bicomponenta (aici a intrat un set intreg la cutie) – 17 lei
- Patina aurie – 15 lei
- Terebentina – 8 lei
- Hartie de orez – 14 lei
- Hartie imprimata – 1 leu
- Adeziv decoupage – 5 lei
- Folie sospeso trasparente – 12 lei
- Embosoare sospeso – 27 lei
- Pasta vitrifiere sospeso – 30 lei
- Pensule – 5 lei (cu indulgenta va puteti descurca doar cu una)
- Cutit modelaj – 12 lei (aici puteti sa si improvizati putin si sa folositi un cutit de bucatarie)
- Lac protectie pe baza de solvent – 10 lei
Deci daca aveti nevoie sa va cumparati materialele de baza aveti nevoie de o investitie de 230 lei. In lista n-am mai trecut: smirghel, adeziv, lumanare.
Sa nu exageram totusi – am facut un calcul cat am putut de exact si ignorand materialele pe care le aveam deja (cutit, pensule etc. – desi si acelea au fost cumparate si … se schimba din cand in cand) si materialele folosite efectiv au insumat cam 55-60 lei.
Bun, avem materialele, sa incepem:
[flickr id=”7182964493″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
- Scoateti balamaele de la cutie sau macar incuietoarea pentru a nu le murdari de vopsea si smirgheluiti bine cutia pentru a elimina din imperfectiuni.
- Decupati hartia de decoupage si pe cea imprimata .
- Dati cutia cu 1 strat de grund, apoi cu 1-2 de acrilic (in functie de densitatea culorii).
- Lipiti hartia imprimata (dupa ce o umeziti initial) si cea de orez folosind adezivul de decoupage. Am ajuns aici: [flickr id=”7182964447″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
- Dati structura si volum cutiei folosind pasta modelatoare acrilica si pe cea de structurare. Lasati la uscat cateva ore sau peste noapte.
- Aplicati in strat generos prima componenta a lacului de crapare bicomponent. Lasati sa se usuce pana cand nu mai este lipicios la atingere.
- Aplicati cea de-a doua componenta a lacului de crapare bicomponent. Lasati sa se usuce bine, preferabil peste noapte.
- Aplicati pe toata suprafata patina/pasta de antichizare.
- Stergeti cu grija surplusul de patina folosind o carpa moale si terebentina.
- Lacuiti cutia in intregime. Atentie! Lacul trebuie sa fie neaparat pe baza de solvent si nu pe baza de apa. Altfel stricati tot ce-ati facut pana acum.
- Decupati hartia pentru sospeso trasparent. Am ajuns aici: [flickr id=”7182964401″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
- Formati florile sospeso folosindu-va de o lumanare si embosoare.
- Lipiti florile pe cutie cum va place – aveti grija ce tip de adeziv folositi – siliconul nu tine, de exemplu.
- Glazurati florile cu gel vitrificant pentru un aspect ceramic.
- Pictati si lacuiti interiorul.
- Pozati si laudati-va la prieteni cu creatia voastra. Tadaaaaa:
Acum … sa fiu sincera nici nu stiu cate ore am lucrat la aceasta cutie. A fost lucrata pentru un concurs de pe forumul de decoupage (la care a castigat locul II) si am uitat de timp. Eu am evaluat cam la 5-6 ore de lucru. Adaugand costului initial pretul pentru orele de lucru, pretul final al cutiei a ajuns la 120 lei.
Stiu ca nu a fost tocmai un tutorial, dar tehnicile folosite sunt multe (sa adaug faptul ca luna trecuta am investit aproape 100 euro in cursuri?) si mi-ar fi fost aproape imposibil sa le explic pe toate intr-o postare.
Si acum, la final, intreb: stiind ca puteti face asta, ati face cutia singuri sau ati fi totusi dispusi sa platiti pe cineva pentru munca depusa?
Cata
13/06/2012 @ 1:57 pm
criticii de arta :)) … “Critics are men who watch a battle from a high place, then come down and shoot the survivors.” Ernest Hemingway
Cata
13/06/2012 @ 2:00 pm
Cutia este foarte faina ;)
rodica
13/06/2012 @ 2:01 pm
Salut!
jos cu palaria in fatza ta,Andreea!tii vreun curs?ca vreau si eu sa invat ceva (mai mult)de la tine!
Glory Box
13/06/2012 @ 2:03 pm
@Cata :)) buna asta :D
@Rodica multumesc frumos! S-ar putea sa va fac o mica surpriza in toamna :)
Ștefania
13/06/2012 @ 2:37 pm
Ce-i drept, toți criticii sunt antrenați să fie ai dracu. Cea mai bună dovadă vă e cunoscută și chiar vă vizitează din când în când.
Ce-i drept nr. 2, nu toți criticii sunt antrenați să emită opinii tâmpite. S-au băgat niște limitatoare de bullshit din fabrică, dar n-au ajuns pentru toate seriile, așa că unii mai scapă în libertate nevaccinați. Argumentăm, dăm un târnăcop în cap și ne vedem de treabă. Cam cum ai făcut tu.
Glory Box
13/06/2012 @ 2:42 pm
Mno, eu mai cred si in necesitatea unei adaptari la situatie cand e vorba de critica.
Acum nu stiu cat de multa dreptate am eu, dar din punctul meu de vedere … am :D Multam de comentariu >:D<
Laura
13/06/2012 @ 3:05 pm
Am citit si eu acel articol acum ceva timp si chiar am ramas masca :)) nu imi venea sa cred. exact faza cu pictura m-a intrigat si pe mine. Sa fim seriosi daca toata lumea ar sti sa picteze nu ar mai fi existat artistii :)si ceva nou mai mult decat sa ai o compozitie proprie, corect gandita chiar nu poti sa mai aduci la o amarata de cutie sau rama. Dar trebuie sa mai fie si oameni care se dau interesanti si plini de “creativitate”.
Madalina Mihalcea
13/06/2012 @ 5:17 pm
Mie chiar mi se pare un tutorial bun. Ar fi fost perfect daca la fiecare pas ai fi pus cate o poza-doua, dar in rest de mii de ori mai util decat ideile alea de handmade numite `tutoriale` de pe site-urile care se dau experte in domeniu. Felicitari!
Glory Box
13/06/2012 @ 7:04 pm
Laura, si chiar daca ai putea sa aduci ceva nou si nemaivazut, nu cred ca asta transforma o cutie/rama pictata sau decorata prin decoupage intr-un obiect fara valoare artistica.
Madalina, initial nu am avut intentia unui tutorial. A trebuit sa fac cateva poze pentru concursul la care a participat cutia si m-am gandit sa folosesc ocazia pentru a arata ce presupune decoararea unei cutii.
Elena
13/06/2012 @ 8:35 pm
Bravo,Andreea.Comentariile legate de unii “critici” de arta au fost facute mai sus si nu merita sa pierd timpul.Cred ca fiecare lucrare postata pe bloguri sau fb ar trebui insotita de astfel de tutoriale…daca asta nu ar insemna o risipa inutila de timp..pt ca unii tot n-ar intelege nimic…
Felicitari si repeta experienta!Despre cutie….numai laude!!!!!!
Glory Box
13/06/2012 @ 8:59 pm
Ce bine-ar fi sa am timp sa documentez asa fiecare lucrate. Muuuulte lucruri ar fi mai clare :)
teodora avram
14/06/2012 @ 7:21 am
Minunata cutia… am admirat-o si in pozele de la targ!
Cred ca trebuie sa fie facuta si o diferenta intre critici avizati si oameni cu pareri… cei din urma pot face mari greseli din lipsa de informatie. Imi place sa cred ca persoana la care faci referire era “doar” o neavizata…
Alexandra
14/06/2012 @ 8:00 am
Frumoasa postare!
Imi place grozav cand esti incisiva!
La prima vedere, cutia e frumoasa (nu e chiar genul meu), dar nu-mi inchipuiam cate materiale si cate eforturi se ascund in spatele ei. Cunoscand si asta, acum mi se pare fabuloasa.
Ai crescut mult in ultimii ani ca nivel de calitate si profesionalism! Tine-o tot asa!
Glory Box
14/06/2012 @ 8:46 am
@Teodora, deloc – in descrierea personala de pe blogul respectiv spune ca pe diploma ei scrie “critic de arta”, asa ca …
@Alexandra Tocmai de aceea am si ales aceasta cutie pentru postare. A imbinat o gramada de materiale si de tehnici.
Multumesc pentru urari!
Ana
14/06/2012 @ 9:30 am
Imi place la nebunie cutia. Sospeso inca e o tehnica foarte indepartata de mine, abia am facut un curs introductiv de decupaj.
De fapt imi place la nebunie tot ce creezi, iar picturile pe tricouri sunt preferatele mele. In ideea articolului citat (pe care l-am gasit pana la urma si recunosc ca de mult nu am mai citit atatea tampenii inghesuite intr-un singur articol), pot sa imi iau si eu vopsea pt textile, dar in afara de niste mazgaleli de gradinita sau eventual ceva scris stangaci, nu voi reusi niciodata sa ajung la pretentia de a numi “pictura” rezultatul.
Probabil insa ca, dupa opinia autoarei, nu ar fi trebuit sa se mai deseneze nimic de la picturile rupestre, pentru ca ar fi fost o incercare nereusita si un plagiat al ideilor autorului
Glory Box
14/06/2012 @ 9:34 am
Ana, bine ai venit la mine! Nu iti stiam blogul (si mie imi place sa stiu tot ce misca in handmade-ul romanesc :P). Pozele cu fetite si fustite sunt superbe! L-am dat in urmarire prin RSS si n-o sa imi mai scape de-acum :D
Multumesc mult pentru comentariu si pentru aprecieri!
Ana
14/06/2012 @ 9:56 am
Andreea, bine te-am gasit. De fapt, te urmaresc de mult din umbra, mai ales ca m-am si abonat de ceva timp la postarile tale. Sunt foarte selectiva la abonari, nu am prea multe, ci doar pe cele care imi plac imens.
Multumesc mult pentru aprecieri. Fiecare vorba buna imi umple sufletul de bucurie.
Florentina
14/06/2012 @ 11:00 am
Grozava! Fantastica! Florile cu tehnica speciala, sunt geniale.:)
Glory Box
14/06/2012 @ 10:56 pm
Multumesc, Florentina :)
Danuzia
15/06/2012 @ 4:31 pm
Imi place grozav de mult articolul , tutorialul e super , iar rezultatul e fantastic !
Felicitari Adreea !
Glory Box
15/06/2012 @ 4:39 pm
Multumesc mult! :)
Irina
18/06/2012 @ 6:56 pm
ooooaauu:X Este superba!!:X Felicitari
Glory Box
18/06/2012 @ 7:05 pm
Multumesc :)