Tutorial: cum sa decorezi o cutie de servetele cu shabby chic
Dragelor si dragilor,
Tutorialul acesta vi l-am pregatit de multicel timp, dar uite ca abia acum am ajuns sa prelucrez pozele si sa vi-l arat. Trebuie sa recunosc ca … uitasem de el, dar azi, facand curatenie prin pozele cu lucrusoare, l-am regasit. Mi-am dat o palma peste frunte si m-am apucat de prelucrat.
Cred ca este mai degraba un tutorial despre tehnica shabby chic, decat despre decorarea unei cutii, dar daca erati curiosi care sunt pasii decorarii unei cutii va puteti satisface curiozitatea. Sa incepem :)
Materiale necesare:
- Cutie pentru servetele
- Culori acrilice – eu am folosit 3 culori (portocaliu, verde, maro)
- Patina antique brown
- Pensule – cred ca va sunt suficiente 2-3 pensule, una mai lata si 2 mai fine
- Lumanare pastila sau pasta de ceara pentru shabby chic
- Lac/vernis pentru protectie
- Buretel
- Cafea :P
Aveti toate materialele necesare? Bun, sa trecem la treaba :)
1. Dati fondul cutiei folosind culoarea care doriti sa se vada de dedesubt. Puteti picta deja si capacul de jos al cutiei (daca are pentru ca am vazut si cutii de servetele fara capac).
2. Acoperiti cu un strat subtire de pasta de ceara sau lumanare (frecati zonele respective cu lumanarea) zonele pe care vreti sa le antichizati. Daca folositi pasta de ceara asteptati sa se usuce inainte de a trece la pasul urmator. Rolul pastei de ceara este sa ajute cea de-a doua culoare (pe care urmeaza sa o dati) sa alunece usor si frumos de pe prima si sa dea efectul shabby chic.
3. Pictati cutia in culoarea finala. Atentie – datorita pastei de ceara sau a lumanarii acrilul nu va mai avea aceeasi putere de acoperire pe care o are in mod normal si este posibil sa fie nevoie sa dati acrilul final in 2-3 straturi.
5. Daca sunteti cuminti primiti de la sot si socru capsune si garofite :P
6. Smirgheluiti cu grija cutia in zonele in care s-ar invechi o cutie in mod natural (pe la colturi, muchii). Eu am cam dat peste tot de data asta.
7. Folosind un buretel – preferabil unul mai mic special conceput pentru asa ceva (eu eram in vacanta si am uitat sa iau buretei de-acasa) – si patina invechiti usor colturile. Atentie – este nevoie de foarte putina patina. Daca nu aveti patina (care este mai alunecoasa si creeaza mai usor efectul final) sau timp pentru a lasa la uscat ca mine (patina este pe baza de ulei si se usuca in 24-48 h) si aveti incredere in propriile abilitati puteti folosi acril maro pentru a obtine un efect similar.
8. Urmeaza partea decorativa/de pictura. Daca va place efectul obtinut va puteti opri cu decorarea si la pasul anterior sau puteti continua folosind decupaj. Eu am ales pictura de data asta, dar am pastrat un model simplu si neaglomerat.
9. Pictati si interiorul – daca doriti, nu e neaparat, nu se va mai vedea cand cutia va fi plina.
10. Lacuiti pentru protectie si faceti fotografiile finale :)
Cu decor rustic:
Cu decor scos in Photoshop pentru a pastra coerenta generala a galeriei foto. Desi de multe ori obiectele arata mai bine cu un fundal potrivit, atunci cand iti arunci ochii pe o galerie aglomerata este posibil ca multitudinea de culori sa devina obositoare pentru ochi si sa piarda detaliile obiectului in sine. Este totusi o optiune personala. Eu aleg fundalul alb, curat, dar sunt multe persoane care aleg sa pastreze fundaluri mai complexe pentru fotografii.
Detalii aici.
Asta a fost! Spor la decorat :)
Gabriela
11/01/2013 @ 11:52 pm
Buna ,
Foarte frumoasa cutia de servetele
Unde as putea gasi pasta de ceara cum e cea din fotografie ?
Multumesc
Glory Box
12/01/2013 @ 12:13 am
Buna,
Ma bucur ca iti place cutia :) Din pacate pasta de ceara am luat-o de la cineva care o adusese din Grecia, nu stiu daca si unde se poate gasi la noi, imi pare rau.