La multi ani cu o reteta de prajitura cu lamaie, vanilie si sirop de lamaie :)
Dragii mei,
Ma gandeam sa va spun la mult ani si nu stiam cum. Apoi o sa va spun la multi ani cu o reteta de prajitura creata intr-o seara cu pofte :D
Am zis ca am luat pauza de la creat. Aiurea, cine se poate abtine? Mai ales ca m-am intors de prin vizitele de la parinti si socri si m-a traznit ca nu prea am avut parte de prajituri de casa si toata lumea lauda varietatea lor pe mesele de Craciun. Las’ ca va arat eu voua mi-am zis pe 29 pe la ora 22.00. Bun, ce fac? Raspunsul imediat a fost: ce pot, ca nu pregatise nimeni frigiderul pentru prajiturit. Am evaluat situatia si am zis: prajitura cu lamaie si vanilie. N-am nici o amintire clara de existenta unei astfel de prajituri, dar am zis ca vreau sa fie ceva cu gusturi contrastante. Sa fie dulce-acrisor.
Am rasfoit internetul si-am gasit reteta asta. N-aveam tot ce imi trebuie, dar era o baza buna, restul inventam pe parcurs :D
[flickr id=”8330057628″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
Iata cum a arata la final reteta de prajitura cu lamie, vanilie si sirop de lamaie:
Blatul
Am urmarit reteta Laurei Adamache la care am scazut cantitatea de zahar (eu nu inteleg de ce se pune atata zahar in prajituri, pe cuvant ca nu-i nevoie) si am adaugat coaja rasa de la jumatate de lamaie si o lingura de extract de vanilie. Deci:
- 6 oua
- 125 gr zahar (data viitoare pun doar 100 gr)
- 150 gr faina
- Esenta/extract de vanilie
- Coaja de lamaie la o jumatate de lamaie
- Se bat ouale intregi cu zaharul, coaja de lamaie si esenta de vanilie cam 20 de minute pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Trebuie sa recunosc ca mi-a amortit mina pe mixer, dar la final a cam meritat :D
- Se adauga faina treptat peste crema de oua amestecand cu grija, de jos in sus,
- Se coace pandispanul la 180°C, cuptor preincalzit pentru 30 minute.
- Cand e gata si rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca 2-3 minute in tava, apoi se rastoarna pe un gratar/fund de lemn si lasa sa se raceasca.
Crema
Ei, aici situatia e delicata pentru ca eu am facut o greseala strategica – din graba si de zapacita ce sunt am pus ouale intregi. Trebuia sa pun doar galbenusurile. Partea buna este ca am obtinut la final cantitata dubla de crema cu mai putin din jumatate de cantitatea de zahar. Nici nu era nevoie de atat zahar. Repet: nu inteleg de ce se pune atata zahar in prajituri. Nu este necesar (ba din contra – suprasaturati papilele gustative cu dulce prea repede si nici ca mai simtiti alte gusturi), nici sanatos, iar cantitatea de calorii e bombastica). Reteta originala suna asa:
- 4 galbenusuri
- 1/2 l lapte
- 30 gr faina
- 150 gr zahar
- vanilie (baton sau esenta)
- un strop sare
- Se pune laptele intr-o craticioara (eu prefer una de teflon, se lipeste mai putin), se adauga batonul de vanilie taiat pe lungime si se incalzeste foarte bine.
- Cand atinge punctul de fierbere, se stinge focul. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana devin crema, se adauga faina si apoi treptat laptele caldut. Se mixeaza bine si si se pune crema din nou pe foc mic
- Se fierbe cam 10-12 minute pana se ingroasa apoi se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
Reteta mea a sunat asa:
- 4 oua
- 1/2 l lapte
- 60 gr faina
- 100 gr zahar
- vanilie (baton sau esenta)
- coaja de la jumatate de lamaie
- un strop sare
Cand m-am prins eu ca am comis-o cu ouale (partea proasta era ca nu mai aveam altele si se cam facuse ora 23.00) am zis ca trebuie sa repar. Dar cum? Pai in mod clar aveam cel putin cantitate dubla de lichid asa ca am dublat cantitatea de faina si … am urmat reteta. Surpriza a venit cand am pus-o pe foc si a inceput sa faca cocoloase. M-am uitat in oala, m-am gandit. N-aveam ce face. Am lasat sa fiarba amestecand continuu pana cand crema de pe langa cocoloase avea consistenta pe care imi imaginam eu ca ar trebui sa o aiba, am oprit focul si-am bagat blender-ul in cratita. Delicios :) Serios, este foarte foarte buna si fina. A iesit ca o budinca foarte consistenta si exact de asta aveam nevoie :) Asa ca daca sunteti la fel de imprastiati ca mine, asa se repara o crema de vanilie :D
Siropul
Am zapacit putin internetul dupa siropuri de lamaie si ma loveam mereu de aceeasi poveste: cantitati industriale de zahar. Ce naiba, oameni buni, voi cand faceti o prajitura tineti musai sa va indreptati spre moarte sigura? Am gasit o reteta simpla la care am injumatatit cantiatea de zahar, mai ales ca voiam sa obtin contrastul dulce-acrisor si la final a fost asa:
- Sucul de la 2 lamai
- 40 gr zahar (in loc de 85 gr)
- 75 ml apa
- Se amesteca, se pun pe foc si se lasa sa fiarba 5-7 min.
Asamblarea
Se taie marginile de la blat, apoi se taie blatul in 2 pe orizontala, se insiropeaza cu jumatate din sucul de lamaie, se pune un strat de crema folosind cam 2/3 din cantitatea totala, se pune al doilea blat, se insiropeaza, apoi se unge cu restul de crema si se presara cu putin zahar brun. Si gata :)
Am salvat in total (tinand cont de faptul ca as fi avut nevoie de cantitate dubla de crema): 25 gr zahar de la blat + 200 gr zahar de la crema (ar fi trebuit sa folosesc 300 gr si am folosit 100gr) + 45 gr zahar de la sirop. In total am folosit cu 270 gr. zahar mai putin, adica am usurat prajitura de 1050 calorii. Ceea ce este mult. Va garantez ca prajitura este suficient de dulce, iar contrastul dulce-acrisor delicios :)
La multi ani!
Silving
31/12/2012 @ 5:09 pm
Arata super, si reteta e pe gustul meu, reteta ta adica. Aceeasi chestie ma intreb si eu cand vad retete,ce atata zahar, si de obicei pun mai putin decat scrie. De exemplu salamul de biscuiti,cautasem retete, avea zahar gramada, unt … eu pun miere ,stafide,unt de cocos, si iese minunat.
Anyway :D la multi ani, sanatate si creativitate ! :)
dracsor
31/12/2012 @ 7:03 pm
Zaharul brun e de doua ori sau de trei ori mai dulce decat ala rafinat zis si alb din comert. Si eu injumatatesc mereu zaharul. Aprob pozitiv reteta. Sper sa nu o vada Nistoran :D
Pup fata frumoasa si “La multi ani!”. :*
Glory Box
31/12/2012 @ 8:39 pm
@Silving Suna bine reteta ta de salam de biscuiti :P La multi ani!
@Dracsor – mie nu mi se pare ca ar exista o diferenta de dulceata intre zaharul brun si cel alb si am din amandoua in casa si le folosesc alternativ in functie de prajitura/chef :)
La multi ani!
Nicoleta Stoian
31/12/2012 @ 10:56 pm
La multi ani :)! Te imbratisez cu drag si iti multumesc pentru tot frumosul pe care il impartasesti cu noi !
Glory Box
01/01/2013 @ 7:37 pm
La multi ani, Nicoleta! Iti multumesc si eu, esti minunata!
Vixyblu
14/05/2013 @ 10:25 pm
Gata, am sa fac si eu si cu siguranta voi respecta reteta ta! :)
Glory Box
14/05/2013 @ 10:32 pm
Sa te hotarasti dinainte daca vrei crema cu oua intregi sau in varianta originala :P