Martisoare din ceramica pictate cu motive stravechi romanesti
Mi-ar placea sa povestesc atatea in postarea asta incat nici nu stiu cum si de unde sa incep. Si parca nici sa va plictisesc n-as vrea :)
Ideea realizarii martisoarelor din ceramica a venit, bineinteles, chiar dinainte de a lua cuptorul de ceramica. Cam pe la inceputul toamnei, asa …
Si cum eu sunt un pic prinsa in ideea intoarcerii la traditii, voiam ca macar o parte din ele sa vorbeasca despre asta. Cum aveam sa fac asta nu imi era foarte clar. Initial voiam sa le pictez cu motive traditionale (chiar daca mai folosisem ideea aici) ce se gasesc in mod normal pe ii. Mai ales dupa ce am fost cuprinsa de un entuziasm fantastic si de o recunostinta profunda Ioanei Condureanu pentru ideea de a crea si a popula cu imagini si texte blogul Semne Cusute. Descoperindu-l si rasfoindu-l pagina cu pagina, nodul in gat si exclamarea “asta e!” a aparut cand am ajuns aici, la povestea semnelor primordiale imaginate si create incepand de-acum 10.000 de ani ien.
Apoi, asa cum se intampla cand lucrurile intra pe fagasul creatiei inconstiente, martisoarele s-au creat singure, fara nici un alt plan. M-am trezit ca reciclez lut ramas de la niste incercari de bijuterii ratate acum o luna, ca intind foi mici si nefinisate, ca le las sa se usuce si le fac bucati rupandu-le pur si simplu cu mana. Dupa uscarea la aer au fost date in primire cuptorului in care au petrecut 16 ore si s-au facut din lut, ceramica. Le-am pictat apoi neregulat si neschitat, folosind culori simple si intre timp am primit coletul din Germania cu glazuri crackle. Fiecare piesa a primit glazura usor cafenie si au mers din nou in cuptor pentru arderea finala de mai bine de 20 de ore. Finalul este unul cu aspect nefinisat, alb-crem-galbui, glazura crackle se vede doar pe alocuri, iar culorile s-au apropiat de cele naturale.
Nu mica mi-a fost mirarea aseara cand am descoperit un alt articol care vorbeste despre culorile martisorului, martisor care initial a fost alb si negru:
“În torsada mărţişorului, albul cu negrul sunt într-o hierogamie (unire divină), într-o îmbinare fericită a luminii cu întunericul, a zilei cu noaptea, a iernii cu (primă)vara ce dau timpul anului, a cunoaşterii şi a ignoranţei, a cerului şi a pământului ce ne dau viaţă. Mărţişorul arhaic, în alb şi negru, este expresia cea mai profundă a unităţii contrariilor, a întrepătrunderii principiilor aparent opuse şi a ceea ce noi, prea grăbiţi şi atoateştiutori, împărţim în bun şi rău, în alb şi negru. Însă, unul fără altul nu pot coexista.”
Va invit sa cititi intreg articolul aici.
Se intampla deseori ca atunci cand am senzatia ca un obiect se creeaza singur sa ii descopar ulterior valente despre care inca nu stiam nimic atunci cand l-am creat. Ma bucur cu tot sufletul cand regasesc emotia asta.
Dar gata, am vorbit destul :) Iata martisoarele impodobite cu semne stravechi romanesti, martisoare ca niste tablite rupte de timp.
La voi vor ajunge in prezentarea de mai sus, iar pe spatele fiecarui cartonas veti gasi scrisa de mana semnificatia fiecarui simbol.
[flickr id=”8447629870″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541815″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541777″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629996″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629986″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629982″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541739″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541733″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629842″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629936″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541719″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541701″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629816″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541683″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541655″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541607″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8446541661″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8447629792″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]
Detalii gasiti aici sau dand click pe fiecare imagine.