Martisoare din ceramica “Soarele”

In anii trecuti, cand cautam informatii despre martisor, cu siguranta nu cautam bine pentru ca pana acum nu s-a intamplat niciodata sa gasesc informatii atat de frumoase despre simbolistica acestei traditii. Este foarte adevarat ca cele mai frumoase articole pe care le-am gasit sunt scrise dupa martie 2012, asa ca am si o mica scuza.

Un articol care m-a facut sa strecor in planul pentru martisorul acestui an un nou model traditional a fost acesta, care ne vorbeste despre simbolul soarelui in credinta populara. Mai cu seama acest paragraf mi-a atras atentia si m-a convins ca e neaparat nevoie de un martisor-soare:

Cel mai răspândit obicei tradiţional de la noi legat de Soare, mărţişorul, este după cum spunea şi poetul George Coşbuc, “simbolul soarelui primaverii”. În credinţa populară, banul de argint ce se atârna de şnurul mărţişorului semnifica Soarele prin rotunjimea lui.
George Coşbuc mai spunea că: “mărţişorul este un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Poporul nostru îl cunoaşte şi îl ţine în mare cinste, şi îl poartă copiii, fetele şi mai rar nevestele şi flăcăii, fiindcă el e crezut ca aducător de frumuseţe şi de iubire”.
Si tot in acelasi studiu mai spunea George Cosbuc : “Ţaranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfânt, nu asa ca podoabă ori ca jucărie.” Tot George Coşbuc ne explică de ce se poartă mărţişorul : “scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu soarele, şi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curaţie de suflet. “

Ce era sa fac? Puteam eu sa trec mai departe pur si simplu? Clar nu. Asa ca am cautat reprezentari traditionale ale soarelui si cele mai frumoase, mai simple si mai graitoare mi s-au parut cele sculptate in lemn. Dar eu lucrez in ceramica :) Asa ca am facut un desen in creion ce urma sa fie transformat intr-o mica stampila solara, Marius s-a ocupat de restul si am obtinut la final forma de baza pentru viitorul martisor soare. Forma a fost aplicata pe lut, lutul uscat, slefuit, ars, pictat si glazurat in culori simple si ars din nou.

Azi, pentru voi, martisoare-pandant sau martisoare-brosa care sa va apropie soarele si sa va incalzeaza sufeltele:

[flickr id=”8472214404″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

[flickr id=”8472214438″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8472214792″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8471120267″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8472215280″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8472215770″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8471120723″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8471121207″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”8472216224″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

Pentru detalii si disponibilitate dati click pe fiecare fotografie in parte. Intreg albumul de martisoare il gasiti aici.