Ceramica – how it’s made

Dragii mei,

Aproape de fiecare data cand primesc o comanda personalizata pentru un obiect din ceramica si spun ca poate dura chiar si 2-3 saptamani primesc priviri intrebatoare sau reactii nemultumite.

Planuiesc de multisor articolul acesta, asa ca haideti sa vedem impreuna care este drumul ceramicii.

Drumul ceramicii lucrate acasa, cu mana, pentru ca cel al ceramicii lucrate la roata, in atelier, este mai mult sau mai putin diferit si mult mai consumator de timp din cauza ca nu am acces la atelier decat o data pe saptamana. Chiar si obiectele lucrate acasa au nevoie de 4-5 zile pentru a fi gata. Cand lucrez obiectele la atelier etapele de mai jos se impart pe sedinte de lucru diferite. Deci in saptamani diferite. Asta inseamna mai mult timp necesar pentru lucru. De aceea comenzile de ceramica trebuie sa vina cu 2-3 saptamani inainte de data finala.

 

Pasul 1 – Modelarea

Totul incepe cu o mana de lut bine framantat. Exact asa:

1

 

Lutul astfel conditionat se intinde intr-o foaie folosind instrumentul specializat numit facalet :) Pentru ca foaia obtinuta sa fie egala de ambele parti ale lutului se pun placi din lemn de grosimea dorita. In felul asta la final facaletul se va sprijini pe placi si foaia va fi egala. Apoi, folosind o rigla sau un sablon, foaia se taie la dimensiunea dorita.

2 3

 

Pornind de-aici ne facem de cap cu lutul dupa inspiratie :) Iata rezultatul a 4 ore de modelat:

4

 

Pasul 2 – Uscarea sub folie

Obiectele stau cam 24 de ore acoperite cu pungute pentru a se usca uniform si a scade riscul craparii – deorece corpul canutei si toarta sunt lucrate la mici intervale de timp este posibil ca umiditatea din cana sa fie diferita de cea a tortitei. La uscat lutul se micsoreaza putin si daca cele doua elemente vor avea timpi diferiti de uscare, imbinarea dintre coada si cana va crapa.

De aceea le acoperim cu folie/pungute pentru ca mediul inchis va asigura raspandirea uniforma a umiditatii si uscarea lor in acelasi ritm.

5

 

Pasul 3 – Uscarea la aer si slefuirea

Dupa ce se indeparteaza pungutele canutele se lasa la uscat la aer. Uscarea completa se face in functie de temperatura si umiditatea mediului in aproximativ 24 de ore sau pana cand obiectele nu mai sunt reci la atingere.

Dupa uscare urmeaza slefuirea – slefuirea pe crud (adica inainte de ardere) se face cu un burete ud sau cu smirghel fin (atentie, smirghelul va lasa urme pe lut). Slefuirea trebuie facuta cu multa atentie. Inainte de ardere obiectele sunt inca foarte delicate si usor de spart.

La finalul acestei etape obiectele sunt gata de prima ardere, adica de biscuit :)

6

 

Pasul 4 – Biscuitarea

Biscuitarea este, de fapt, prima ardere in cuptorul pentru ceramica. In urma acestei arderi – care se face la 900 grade – obiectele se deshidrateaza complet si au loc transformarile ce fac ca lutul sa devina ceramica, iar drumul inapoi catre o mana de lut devine ireversibil.

In timpul biscuitarii cuptorul urmeaza un program de incalzire treptata a temperaturii in primele ore, mentinand-o apoi o vreme la 900 de grade, apoi permitandu-i sa se raceasca incet. Cuptorul poate fi deschis abia cand temperatura din interior se apropie de cea ambientala altfel riscam sa ni se crape vasele. Si cum putem avea surprize oricum cand deschidem cuptorul (eventuale microfisuri pe care nu le-am vazut pe lutul crud se pot mari si crapa vasele), mai bine nu riscam sa-l deschidem mai devreme, nu?

Procesul dureaza (in cuptoul meu care este mic si se raceste relativ repede) intre 17 si 20 de ore, in functie de temperatura exterioara.

7

 

Pasul 5 – Pictarea, glazurarea si arderea finala

5.1 Pictarea

Dupa ce au fost biscuitate obiectele din ceramica sunt gata pentru a fi decorate. Decorarea se face folosind culori speciale ce rezista la temperaturi inalte – in cazul nostru 1030-1220 grade. Alte culori/materiale care nu sunt facute pentru asa ceva vor arde si vor disparea pur si simplu. Puteti trasa, de exemplu, linistiti contururi in creion pe care sa nu le stergeti daca raman vizibile. Creionul arde complet si dispare fara urma.

Ce-i de stiut despre aceste culori:

  • in procesul de ardere culorile se schimba foarte mult: unele se intensifica, altele palesc pana aproape de disparitie, altele se modifica complet (am o nuanta de verde intens care se transforma in maro la ardere). E nevoie de o cunoastere foarte buna a culorilor si de putina echilibristica imaginativa pentru a estima ce vei obtine la final.
  • pentru ca biscuitarea inseamna printre altele si deshidratare completa, biscuitul este foarte … insetat prin urmare va absorbi aproape instant engoba (culoarea pentru ceramica). Asta inseamna ca pictura pe ceramica, cel putin in aceasta varianta, nu permite detalii foarte mari sau umbre si modelele trebuie sa ramana relativ simple. Procesul seamana poate cel mai bine cu pictura in acuarela.

5.2 Glazurarea

Exista, bineinteles, mai multe tipuri de glazuri. Dar acum povestim de glazura transparenta folosita la aceste obiecte.

Glazura vine de la furnizor sub forma de pulbere care se amesteca intr-o anumita proportie cu apa si se omogenizeaza foarte, foarte bine.

Inainte de glazurare, zona care va intra in contact direct cu blatul cuptorului (fundul canilor) se pensuleaza cu o ceara speciala care va impiedica glazura sa adere pe acele zone. Altfel obiectele se vor lipi iremediabil de blat.

Cu ajutorul unui cleste special obiectele se scufunda in glazura lichida, sunt scoase, lasate la uscat si verificate de imperfectiuni.

5.3 Arderea finala

Obiectele sunt asezate cu grija in cuptor – nu trebuie sa se atinga intre ele – se inchide si se porneste cuptorul care, ca si la biscuitare, va urma un program special de incalzire treptata si controlata pana va ajunge la 1030-1220 grade unde va sta timp de 30 minute dupa care se va raci in mod natural.

Cuptorul se va deschide abia cand temperatura din cuptor este apropiata celei ambientale, altfel … crapa glazura. Este un efect dragut, dar transforma canutele in obiecte decorative.

Arderea finala dureaza 20-22 ore, in functie de temperatura si umiditatea exterioara.

8

 

Ei, sper ca acum va este mai clar de ce lucrul ceramicii consuma atat de mult timp. Oricat mi-as dori sa lucrez repede o comanda, in afara faptului ca va fi programata in functie de alte comenzi primite anterior, ceramica are nevoie de timp pentru prelucrare, uscare, ardere. Timp care, din pacate, nu poate fi redus cu mult.