Cana din ceramica “Dune – litania impotriva fricii”

Am citit seria Dune cand aveam 19 ani. Si am constatat acum cand am recitit cateva pasaje din ea ca nu aveam inca maturitatea necesara pentru a o intelege si asimila complet. Asa ca am trecut-o pe lista cartilor de recitit. Pe de alta parte Marius reciteste acum seria pentru a 5 sau a 6 a oara si spune ca inca o redescopera.

Cum lucrurile nu se intampla mai niciodata aleator, am regasit litania impotriva fricii din Dune exact cand aveam nevoie. Si pentru ca eu aveam nevoie de ea, o impartasesc si cu voi poate va gaseste si pe voi in stare de necesitate.

In engleza suna asa:

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

Si in romana, desi nu-mi place traducerea oficiala nici chiar daca i-am adus niste mici modificari, suna asa:

Nu trebuie sa ma tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale. Imi voi infrunta frica. O voi lasa sa treaca peste mine si prin mine. Si, dupa ce va fi trecut, imi voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi ramane doar eu.

Am regasit litania lucrand o comanda care isi astepta de mult timp randul. Comanda a inceput cam asa: ai citit Dune? Da, zic. Atunci o sa iti fie mai usor.

 

Click pe imagine pentru detalii.

[flickr id=”13263573513″ thumbnail=”medium” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

 

Ca mi-a fost sau nu usor, n-as putea spune. Sigur, a ajutat faptul ca stiam spiritul cartii, dar tocmai pentru ca-l stiam ideea de a lucra o cana care sa reprezinte Dune a fost cel putin dificila. Mi-am dat seama ca n-o sa obtin ideea cartii din pictarea unor motive exacte. Asa cam mers pe ideea de forma si joc de glazuri. I-am facut inchiderea si tortita ondulata pentru a sugera dunele de nisip, am folosit apoi glazura sandstone pentru sugerarea nisipului si glazura neagra-vezuviu “la imcheieturi” pentru sugerarea stancilor din desert. Marginea este rosie ca spice-ul la extractie (aici trebuie sa fiti cititori ai cartii ca sa intelegeti) si albastra pe dinauntru ca spice-ul dupa prelucrarea si ca ochii consumatorilor de spice. Am pus apoi canuta la ars.

Acum … eu m-as fi oprit aici cu ea. Doar ca mi-am dat seama ca n-ar fi putut intelege nimeni cana fara sa primeasca o explicatie. Nici macar o persoana care a citit cartea. Asa ca mi-a venit ideea adaugarii unui citat din carte si asa am redescoperit litania impotriva fricii. A venit intr-un moment bun.

 

Click pe imagini pentru detalii.

[flickr id=”13263781274″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”13263430175″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]