Final de etapa.

Dragilor,

In urma unor experiente mai putin placute pentru mine, m-am hotarat ca de astazi sa nu mai fac portrete contra-cost. Voi ramane portretistul familiei si al prietenilor, dar nu al celor care vor sa plateasca pentru asta.

Sa va explic de ce.

Nu am pregatire, nu am studii in domeniu si probabil ca nici nu voi avea. Tot ce am desenat vreodata a fost dupa ureche cu indemanarea pe care ati vazut-o. De ce aleg sa ma opresc?

Majoritatea persoanelor care au cerut sa le fac un portret au fost multumite, dar exista si cazuri contrare. Si cine sunt eu sa ii contrazic? Faptul ca mie mi se pare un portret bun nu inseamna nimic. Si, din pacate, efortul depus pentru realizarea unui portret este mare – cum scriam si pe pagina dedicata portretelor, uneori este vorba de 10 ore de munca – iar eu nu am nici cunostintele necesare pentru a-mi evalua rezultatul, nici puterea de a o lua de la capat daca clientul nu este multumit, nici de a fi ok cu faptul ca munca sa nu imi fie rasplatita daca acesta il refuza sau isi exprima nemultumirea – pentru ca nu voi lua bani de la un client nemultumit.

Si, din pacate, cand lucrezi pe cont propriu castigi exact cat muncesti. Nu exista un sef care sa iti plateasca salariul indiferent de productivitate atata timp cat iti fac cat de cat treaba. Ce vreau sa spun este ca efectiv nu imi permit sa lucrez fara ca munca sa imi fie rasplatita.

Nu vreau sa se inteleaga ca acuz in vreun fel clientul. Foarte departe de mine gandul. Ci doar ca nu vreau sa mai sa fac un lucru a carei calitate nu o pot garanta.