Meseria se fura
Cand aveam 10 ani ai mei s-au hotarat ca era momentul sa faca ceva pentru (ceea ce ei considerau) talentul meu la desen. Eram in Calarasi totusi – un oras mic in care … cred ca erau in total doi artisti (cu siguranta erau mai multi, de ei am aflat eu). Autoproclamati, bineinteles. De unul am aflat mai tarziu, cel la care am mers eu isi spunea Ilo.
Ilo avea in jur de 45 de ani, o familie relativ numeroasa, era vecinul matusii mele si la 40 de ani, din nevoie, isi amintise ca in adolescenta ii placea sa deseneze si parca avea si ceva talent. Nu studiase niciodata nimic legat de arta, dar intr-una dintre primele ore petrecute in atelierul lui mi-a soptit: “Andreea, pictorii n-or sa-si dezvaluie niciodata metodele si n-or sa isi explice secretele, meseria asta se fura”.
In virtutea acestei idei – probabil – “meditatiile la pictura” insemnau ca ma aseza pe un scaunel langa el in atelier (uneori el pleca la televizor si ma lasa singura), imi punea pensula in mana, culori, panza, un model de referinta la dispozitie si … atat. Uneori venea langa mine si, ca sa ma corecteze, imi lua pensula din mana si facea el in locul meu (abia acum ma gandesc ca facea asta pentru ca eu sa observ cum se face). Ii iesea bine, foarte bine. Uram asta – la final tabloul nu imi apartinea, nu il simteam al meu, nu era meritul meu si imi venea sa il dau de pereti cand ai mei ma laudau. Cred ca am mers la el timp de un an si jumatate, o data pe saptamana. In timpul asta mama si-a umplut peretii cu tablourile mele. Nu stiu de ce nu m-am mai dus la meditatii, dar stiu ca am renuntat la pictat pana in clasa a 9 a cand am inceput sa pictez singura un tablou a carui panza o intinsese tata pe o rama veche. L-am abandonat repede si l-am terminat in clasa a XI a. E singurul tablou de care sunt mandra :)
Si totusi, incet incet, metoda lui-nemetoda, m-a invatat cate ceva: cum se numesc culorile (imi placea cum suna sienna-arsa, ocru, albastru ceruleum – erau parca niste culori de baza vrajitorite, nu?), cum se amesteca, ce ulei folosesti, cum se intinde o panza, cum tragi la scara un desen mai complex (mai ales portretele) si … faptul ca meseria se fura.
Multa vreme a sunat cumva a hotie. A fura e o hotie, nu? Imi dau seama acum ca poate nu e chiar asa. Poate ca, pe undeva, este si o dovada de respect pentru cel care a studiat, a experimentat, a descoperit singur, s-a impiedicat, a gresit, a luat-o de la capat, si-a dezvoltat un stil propriu si, de asemenea, este o metoda mai sanatoasa. De cele mai multe ori lucrurile obtinute usor, indiferent de valoarea lor reala, isi pierd valoarea in ochii celui care obtine. O sa vezi un rezultat cu totul altfel cand vei fi nevoit sa muncesti pentru el.
M-am trezit cu Ilo in minte, m-am gandit sa scriu despre el, dar nu reuseam sa imi dau seama ce mi l-a adus in amintiri asa … deodata. Scriind a venit si raspunsul. Primesc, des chiar, mail-uri in care mi se solicita ajutorul despre cum sta treaba cu handmade-ul (uneori chiar fara formule de politete). Raspund de fiecare data si chiar cu explicatii detaliate, dar de multe ori ma simt iritata. Exista, bineinteles, persoane care solicita informatii generale, cu bun simt si pe care le ajut cu placere, dar exista si acele persoane care solicita reteta completa: ce materiale folosesc, cum le folosesc, de unde le iau, cat costa, ce forme legale sunt necesare, cum se obtin, de unde stiu de targuri, cat costa inscrierea, ce trebuie sa faci pentru targuri si, mai ales, (si asta ma enerveaza cel mai tare), sa le trimit si lor un mail cand mai aflu de un targ.
Stiti care a fost singura informatie pe care am stiut-o eu despre handmade cand am inceput: ca materialul din care se fac multi dintre cerceii handmade se numeste fimo. De-aici inainte, din respect pentru cei care au muncit pentru a ajunge unde sunt (si pentru ca meseria se fura), mi-am cautat informatiile singura. Internetul e mare si iti da mai tot ce iti trebuie. Trebuie doar sa te intereseze.
Am aflat informatiile de baza, am facut comenzi online, am luat materiale inutile pe care le am si acum, am gresit, am experimentat, am luat-o de la capat si tot asa. Cand am inceput sa pictez pe margele de lut inceputul a fost atat: am vazut o poza cu margelele care stateau la uscat. Am inteles din poza cum se fac, apoi am dat-o in bara (nu aveti idee cate se crapa la inceput) pana am invatat cum si ce fel.
Nu spun ca nu m-ar fi bucurat putin ajutor, nu spun ca nu imi ofer ajutorul cu placere, dar … fetelor, rezultatele se mai obtin si prin munca.
Si, de incheiere: nu confundati furatul meseriei cu copiatul. Furatul meseriei se refera la tehnica, la metode. Modelele, rezultatul, creativitarea trebuie sa fie ale voastre oricum . Eu atat intreb: ce satisfactie ai mai avea daca ai fi apreciat pentru un model copiat integral?
Va las cu unul dintre tablourile de pe cand mergeam la Ilo …
Si cu cel inceput intr-a 9 a si terminat intr-a 11 a …
Andra (BijouxDeMonAnge)
09/07/2010 @ 11:37 am
Andreea, felicitari !! TAblourile sunt minunate, mai ales cel facut complet de tine! E mai luminos, mai plin de viata! Cred ca seamana cu tine: vesela, increzatoare, jucausa! Ai prins ceva in privirea ei si zambetul ghidus, ceva doar al tau :)
Cat despre articol: nota 10! Ai mare dreptate! Meseria se fura! Si nu doar ce tine de pictura, ci tot ceea ce tine de arta! Inveti/furi o tehnica/metoda dintr-o parte, altele din alta parte, studiezi, te documentezi, experimentezi, adaugi imaginatie+talent, presari un pic din sentimentele si gandurile tale => ceva original, unic, al tau!
Asta e reteta secreta de care tot ne intreaba unii, nu e una magica, ci e una care implica munca si timp!
Glory Box
09/07/2010 @ 11:46 am
Andra, cum se face ca la genul acesta de articol (cum a fost si cel cu pretul) reactioneaza numai oamenii care chiar inteleg cum stau lucrurile? Ma intreb daca pe ceilalti ii atinge in vreun fel.
Tabloul … eh, n-am specificat un detaliu, abia acum mi-am dat seama – nu este un model original, este o reproducere, dar nu mai stiu dupa ce. Dar e singurul tablou pe care doar pensula mea l-a atins :)
Pixierust
09/07/2010 @ 12:14 pm
imi place foarte mult cum ai pus problema cand ai spus de “reteta completa”! foarte cu tact ai scris, felicitari!
Glory Box
09/07/2010 @ 12:28 pm
hehe, bine ai venit printre comentatori, domnita eco :) Multumesc pentru apreciere :)
Leti
09/07/2010 @ 12:30 pm
stiu ca articolul nu implica nimic pisicesc.si vezi? totusi comentez :P:P
kidding aside….gandim la fel.eu de exemplu am mari retineri sa intreb de unde ,ce si cum.pentru ca am un sentiment de rusine oarecum.si respect.respect fata de munca altuia.stiu ca unora a cauta informatie pe net nu li se pare munca…..dar e.si mai ales atunci cand nu stii exact ce si cum sa cauti (ca se mai intampla) :)).tin minte si acum cat am cautat ,acum vreo 5 ani cred…..cum se fac cane-urile din fimo.aveam fimi…stiam cum tre sa arate margelele…..dar habar nu aveam cum se cheama :))))
oricum,situatia generala din tara asta misto ne face sa fim din ce in ce mai lipsiti de decenta,respect fata de orice,etc etc.
lupul moralist te saluta :)
Glory Box
09/07/2010 @ 12:35 pm
Leti, ma crezi ca am primit un mail in care nici “buna”, nici “te rog” si nici “multumesc” nu exista? Si cand am reprosat chestia asta mi s-a spus ca noi oamenii am ajunge mult mai departe daca nu ne-am impiedica in politeturi. Am ramas masca :|
Tweets that mention Glory Box » Blog Archive » Meseria se fura -- Topsy.com
09/07/2010 @ 12:45 pm
[…] This post was mentioned on Twitter by Andreea Badragan. Andreea Badragan said: Meseria se fura :) http://bit.ly/98oWOd […]
Luciana
09/07/2010 @ 12:56 pm
FOARTE misto tablourile! Imi plac mult! Felicitari! :)
Glory Box
09/07/2010 @ 1:14 pm
multumesc :)
Andra (BijouxDeMonAnge)
09/07/2010 @ 3:30 pm
Andreea, ma gandisem ca e o reproducere. Insa emotia sunt convinsa ca e alta, e a ta. Nu ma prea pricep eu la pictura, nu a fost niciodata domeniul meu (desi imi placea sa stau langa unchiul meu cand picta, nu m-a tentat niciodata :) ), insa sunt lucruri care se simt. :)
Glory Box
09/07/2010 @ 3:36 pm
Foarte frumos ai spus tu :) Oricum, e departe de pictura originala …
Catalin
09/07/2010 @ 4:37 pm
:) Adia – parca asta era id-ul tau in liceu, nu?
Arabela
09/07/2010 @ 4:42 pm
Salut :)
Eu am urat fraza intodeauna. Am auizit-o primadata de la o profa din faculta care nu suporta sa vina alti studenti pe la noi in atelier, si ii tot intreba ce cauta pe acolo, “vrei sa furi meserie” era vorba ei. Mi s-a parut extrem de stupid, pana la urma era o facultate de arte, pentru asta eram toti acolo, sa invatam, si sa asociezi asta cu furt mi se pare cam nefiresc.
Eu am inteles foarte bine la ce te referi tu, dar parca tot nu imi place formularea ;).
Eu stiu cum e sa te zbati sa afli cum sa face una sau alta, exact din motivul asta incerc sa ajut cum pot, si raspund intodeauna cand vad ca cineva e nelamurit si imi cere ajutorul. Dar din pacate am observat si eu lipsa de respect si o oarecare lene, ca sa zic asa, din partea celor care intreaba. Si eu am ramas masca si nu stiam daca e de ras sau de plans cand dupa ce am dat un raspuns cat se poate de clar, ca nu ma pricep la ceva anume ce eram intrebata dar i-am zis persoanei unde sa se intereseze mi-a raspuns ceva de genul : pai tutusi cum e mai bine sa fac ? pana una alta ma mai interesez si eu dar astept sa imi spui tu. Cam asta era esenta, am crezut ca pic pe spate.
Glory Box
09/07/2010 @ 4:54 pm
Catalin, da .. ala este. Este luat din “La Medeleni : :)
Arabela, inteleg ce spui si tu, dar cumva se potriveste formularea atitudinii lenese si lipsite de respect. Nici pictorul meu din copilarie si nici oamenii astia de vor totul de-a gata nu vin sa se initieze in arta – ei vor simplist, o meserie :)
ismi
09/07/2010 @ 5:18 pm
Doamne, cat talent ai ,Andreea! Daca ai trai in alta tara,sigur ai fi o mare artista. Parerea mea sincera este sa continui cu tablourile si sa le faci cunoscute in afara tarii. Sigur vor fi remarcate . Mult,mult succes !!!
Glory Box
09/07/2010 @ 5:30 pm
Mihaela, ma bucur ca iti plac atat de mult tablourile mele, dar serios acum … nu este cine stie ce de capul lor. In plus, eu sunt daruita cu indemanare si un nivel mediu de creativitate, nicidecum cum ceva care sa conteze :)
ismi
09/07/2010 @ 6:00 pm
Indrazneste si vei reusi !
Glory Box
09/07/2010 @ 6:24 pm
Suna bine, toate la timpul lor :)
Alexandra
10/07/2010 @ 8:15 am
Mi-a placut postul tau, foarte bine punctat.
Cel mai tare conteaza sa fii autodidact, caci pentru toate metodele sau materialele de folosit exista carti si exista si net. La fel de importante sunt si ideile originale – daca inveti mura-n gura de la cineva si copiezi modelul cu totul, nu stiu cat suflet mai pui in ceea ce faci si ajungi la taraba cu sute de cercei de vanzare! Nu, toti artistii valorosi se zbat si invata singuri, cumva calauziti de talent, care iese astfel la suprafata. Stiu cateva exemple de pictori care au invatat absolut singuri cum sa picteze prin zeci sau sute de incercari esuate, iar dupa sute de ani tablourile lor sunt admirate de milioane de oameni.
Felicitari pentru tablouri, sunt un punct de plecare. Dar nu le lasa sa ramana singure!
Glory Box
10/07/2010 @ 9:16 am
Iti multumesc pentru comentariu, Alexandra! Tablourile probabil ca intr-un final n-or sa mai ramana singure. Inceputul s-a facut putin cu pictatul pe tricouri – e un soi de panza si asta :)
Weekend fain!
Andreea Stancu
10/07/2010 @ 10:05 am
Foarte frumos articolul. Recunosc ca nu m-am gandit mai niciodata despre ce inseamna “a fura meserie”. Dar acum ca am citit am realizat ca asta am facut si eu mai intotdeauna. Mi-a fost rusine sa intreb pe cineva cum a facut ceva, stiind ca omul ala a muncit sa gaseasca tehnica si a personalizat-o. De multe ori am incercat sa-mi dau seama singura. Alteori am gasit tutoriale. M-am simtit vinovata si cand te-am intrebat pe tine de unde gasesti bazele bratarilor.
Eu nu am talent in ale picturii, am inceput sa desenez in stil anime in clasa a 12-a (ma ajuta sa scap de stresul BAC-ului) dupa ce ani de zile am fost convinsa ca eu nu pot desena. Acum mi-am mai finisat stilul si incerc sa trec si pe pictura (desi eu prefer acuarelele).
Pentru mine blog-ul tau este inspiratie pura, dar nu in sensul ca am vazut asta si vreau sa fac la fel, in sensul ca as vrea sa pun acum mana pe pensula, as vrea sa incerc, sa experimentez.
Felicitari pentru ce ai realizat :)
Glory Box
10/07/2010 @ 10:24 am
Buna Andreea!
Bine ai revenit :)
Eu cred ca ar trebui sa mai experimentezi (exact cum spui tu) inainte sa declari ca nu ai talent in ale picturii. Desenele tale sunt foarte faine si doar la inceput ai crezut ca nici talent la desen nu ai, nu? :)
Ma bucur ca ceea ce fac eu poate deveni inspiratie pentru cineva si iti multumesc mult pentru apreciere.
Astept sa ma anunti cand iti termini primul tablou :)
→Interviu cu Adriana de la Blogu.lu/Adriana- Pixierust←
23/05/2011 @ 5:14 pm
[…] mă regăsesc cel mai mult in alt articol al Andreei, în care povestește despre arta de a „fura meserie” și despre reacțiile pe care le are ea atunci când cineva e prea insistent în a cere totul pe […]
Andra :)
22/02/2012 @ 5:44 pm
Citind postarea ta, mi-am amintit de profesorul meu de pictura din scoala. Ne dadea tema si ne lasa sa lucram, alaturi de colegi din clase mai mari, de la care mai “furam” cate ceva :). Apoi venea si el si ne indruma, ne mai dadea sugestii, sfaturi, dar fara sa intervina prea mult in lucrarea noastra. Mie metoda asta de a acorda spatiu “ucenicilor” si de a lasa loc pentru experimentat mi se pare foarte buna :)
Glory Box
22/02/2012 @ 6:34 pm
Eu invat foarte mult si foarte usor vazand. Nu-mi dau seama ce soi de memorie/invatare este, dar imi este infinit mai usor decat in alte moduri. In plus, in ceea ce priveste pictura, dincolo de tehnica este necesara foarte multa practica si experimentare, asa ca metoda profesorului tau mi se pare ideala :)