Fragilitate vs. calitate in handmade

Ma tot straduiesc sa scriu articolul asta de mult timp. La fel cum am facut si cu cel despre pret. Acesta insa nu va fi deloc la fel de lung.

Mi s-a intamplat nu foarte des, ce-i drept/din fericire, dar nici rar, sa discut cu diverse persoane despre calitatea produselor lucrate manual. Mai trist a fost cand cateva persoane mi-au povestit ca au renuntat la handmade datorita calitatii slabe.

Lipsa calitatii vine uneori din lipsa de experienta a creatorului, alteori din nestiinta, iar alteori din dezinteres – mai ales in cazul celor care fac asta doar pentru a mai castiga niste bani. Ce mi se pare interesant este ca de cele mai multe ori lipsa calitatii se reduce la fragilitatea acestor produse. Fragilitate care este reala, dar care poate fi redusa semnificativ cu un pic de atentie si interes.

Dar sa le luam pe rand:

  • lut pictat cu acuarela sau cu vopseluri care in mediu umed se intind – mi s-a povestit despre cercei care s-au scurs pe obraz vara din cauza transpiratiei. Da, acrilul e semnificativ mai scump decat acuarela sau decat alte culori, dar face diferenta cand e vorba de calitate. Marea calitate a acrilului este ca, desi este solubil in apa inainte de uscare, din momentul in care s-a uscat devine usor cauciucat si imposibil de dizolvat.
  • daca lucrati forme plate aveti grija ca foaia de lut sa fie suficient de groasa si, oricat de mare ar fi tentatia, nu apelati la forme din fasii subtiri – se vor rupe in geanta clientului chiar inainte de prima purtare.
  • fimo e ceva mai rezistent, dar nu chiar atat de rezistent – o doamna mi-a povestit ca si-a cumparat foarte incantata o pereche de cercei in forma de floarea soarelui din fimo, dar la prima purtare petalele au inceput sa se rupa. Materialul asta este extraordinar datorita faptului ca iti permite sa faci cam ce te taie capul din el, dar eu una am renuntat la anumite idei si am refuzat comenzi (chiar daca unii clienti s-au suparat) atunci cand mi-am dat seama ca produsul final va fi foarte fragil.
  • vopsea care sare – da, asa cum am povestit deja, acrilul este minunat pentru ca este rezistent la apa, dar este totusi fragil si sare la orice impact cat de cat puternic. Un strat sau mai multe de lac vor creste semnificativ rezistenta produsului final.
  • lucrul cu sarma – aici nu este domeniul meu, nu ma pricep, dar va spun ce am observat: produse care de la distanta arata bine, dar care de aproape sunt total diferite: spirale neuniforme sau modele care initial arata bine dar la prima purtare se deformeaza. Inteleg ca sarma permite multe, dar aveti grija ce grosime va alegeti pentru anumite modele si apelati la instrumente profesionale chiar daca sunt mai scumpe.
  • pictura pe textil care nu rezista – pai normal ca nu rezista daca folositi acril in loc de vopseluri speciale pentru textil. Iar daca diferenta de pret intre acuarela si acril e mare s-o vedeti pe cea intre acril si vopseluri de textil, mai ales ca cele de textil se consuma fooooarte repede. Diferenta este ca, daca veti folosi culori de textil de calitate, hainutele voastre vor rezista chiar si la spalare automata fara probleme.

Cam atat deocamdata. Astept de la voi completari.

Nu vreau sa spun ca, mai ales la inceput, nu s-au intamplat accidente si cu lucrusoarele mele. Foarte rar se intampla si acum si intru in pamant de rusine cand aflu. Dar sunt accidente pe care fac tot ce imi sta in putere sa le evit. Imi pare rau totusi ca sunt persoane care dupa cateva experiente neplacute trag concluzia ca handmade-ul e cel mult de jucarie si se intorc la produsele de serie. Si e pacat, nu?

Si ca incheiere: observati ca toate problemele aduc in prim plan calitatea/cantitatea materiei prime. Ei, acesta este inca unul dintre motivele pentru care anumite produse handmade sunt mai scumpe. Sigur, daca dai cu acuarela pe o foaie subtire de lut poti vinde cercei la jumatate din pretul altora, dar incearca sa dublezi cantitatea de lut, sa investesti in vopseluri si lacuri de calitate si adaptate fiecarui material cu care lucrezi si hai sa vorbim dupa aceea despre pret.