Arta de a iubi

“Therapy begins when blame ends and responsibility emerges” – I. D. Yalom

Este un citat postat de Marian zilele trecute pe Facebook. Mi-a ramas in minte ca un soi de adevar mare. Alaturi de el, citeam azi cateva pagini din “Arta de a iubi” – Don Miquel Ruiz. N-as putea spune ca ma inspira stilul scrierii. E ca un indrumar la obiect si lasa loc de interpretari, dar spune niste lucruri frumoase acolo. Am cartea asta pe reader de cand l-am luat, dar n-am bagat-o in seama. Azi m-o traznit s-o iau la “rasfoit” pe cand eram in tramvai. Si mi-am dat eu seama ca nu degeaba n-am rasfoit-o pana acum. Acum aproape un an as fi considerat-o o prostie. Dar omul e o creatura care invata cat traieste si care se creste pe el insusi tot atat de mult timp.

Don Miquel vorbeste despre calea iubirii si calea fricii si, foarte pe scurt, spune ca fericirea noastra sta in iubire, iubire care inseamna faptul de a-ti permite sa fii liber si a-i permite celui de langa tine sa fie la fel. Frica leaga, pune conditii, vrea sa impuna, sa schimbe, ne face maniosi si nefericiti. Paginile astea au dat si mai mult sens citatului de inceput. Adicatelea atata timp cat iti pui fericirea sau, mai bine spus, nefericirea in bratele altuia n-ai cale de vindecare. Cand lasi lucrurile sa vina pur si simplu si oamenii sa fie exact asa cum sunt ei, si-i iubesti intregi, e un soi de lume noua care ti se deschide deodata. E o lume a relaxarii si a bucuriei si a topaitului copilaresc de fericire. Asa-i de frumos sa iti simti sufletul usor si curat ca mi-i greu sa pun in cuvinte. Dar va doresc si voua asta (da, azi sunt intr-o dispozitie zen) sa iubiti tot, oameni dragi. Iertati trecutul de vini, ca n-are nici o vina, iubiti prezentul ca-i plin de oameni de iubit si lasati viitorul sa vina cand o veni fara sa-l cantariti pana va da dureri de cap.

Si, fara sa ma gandesc la asta, ieri am facut o pauza pentru mine. Mi-am facut pene pentru zbor. Imi ramasesera in suflet de cand gasisem tutorialul pe blogul Alisei Burke, blog care imi insenineaza zilele de fiecare data cand il deschid pentru ca este o explozie de frumos si culoare. Daca va plac, va fac si voua :)

Weekend minunat, oameni dragi!

C497 C497

Detalii aici.

E594 E594

Detalii aici.