Semne de carte pentru pitici :)

Mi se pare ciudat si trist ca am ajuns sa ma mir cand cineva alege sa daruiasca un semn de carte unui copil. Imi dau seama ca este pentru ca m-am obisnuit atat de tare cu povestile despre copii si tineri care nu mai citesc incat existenta tinerilor cititori pare scoasa din context.

Imi place sa cred totusi ca povestile alea sunt o exagerare. Stiu ca nu e tocmai asa, dar mai stiu eu din experienta ca unul dintre cele mai nesuferite defecte ale gandirii este generalizarea. Si mai stiu ca cei mai multi dintre noi sufera de defectul asta. La asta se adauga si disponibilitatea (pe care nu reusesc sa o inteleg) de a crede si de a promova lucruri negative. Copiii si tineretul din ziua de astazi au uitat de lectura, ce ne facem, tara asta se duce de rapa, cine ne mai plateste noua pensiile etc.

Sunt multe motive pentru care oamenii aleg calea asta. Unul dintre ele este faptul ca viata lor este grea. Si ce e mai usor cand te afli in groapa decat sa dai vina pe altul ca te-a bagat acolo? Ba mai mult, descarcandu-pe pe generatiile tinere, te pui la adapost si pentru anii viitori. Nu tu esti responsabil pentru propriul esec. Nu, nu, nici vorba. Ci copiii astia care nu citesc, care nu-si iau bacul, guvernul asta nenorocit (nah, ca am ajuns si la politica), mediul, temperatura, viata, totul este responsabil pentru propriul esec. Mai putin tu.

Cred destul de puternic in faptul ca unul dintre cele mai clare semne ale atingerii unei maturitati individuale este acceptarea propriului destin ca fiind determinat de propriile actiuni. Si stiti de ce? Pentru ca daca existenta mea este una creata de mine, chiar daca este una rea, inseamna ca sta tot in puterea mea sa o schimb. Sa fac sa fie bine. Inseamna ca nu mai astept de la altii, ci ma apuc de treaba si ma indrept. Multumirea, fericirea, realizarea, viata mea sta in mainile mele. Nu in ale societatii, nu in ale guvernului, nu in ale zeitatilor, nu in ale norocului, ci in ale mele. Eu pot sa fac, eu pot sa devin, eu pot sa ma ridic singur de jos si sa ma duc mai departe.

Si in timp ce scriam textul de mai sus ma intrebam cum am reusit sa ajung de la semne de carte pentru copii la preluarea controlului propriei existente. Raspunsul este … de la politica de care ma tin cat pot de departe si despre care nu stiu mai nimic, dar pe cuvant ca am obosit. Sigur ca avem drepturi, sigur ca vrem sa fie respectate, dar inainte sa urlam sa ni se dea, cred eu ca e mai sanatos sa incercam sa ne luam singuri. Prin munca, prin hotarare, prin bun simt, prin autoeducare, prin descoperirea propriei cai sau a uneia cu totul noua. Este unul dintre motivele pentru care astazi fac ceea ce fac. Ma saturasem sa lucrez in medii nesanatoase, medii care nu ma respectau suficient si pe care nu le puteam respecta suficient, care imi dadeau mai putin decat imi cereau si in care eram fortata sa fac lucrurile altfel decat mi-as fi dorit.

Si iata-ma azi aici. Si e bine si nu simt nevoia sa mai urlu sa mi se dea. Imi iau singura. Imi iau bani cat sa traiesc decent, zambete, multumiri, suflete deschise, flori si mici bucurii. Cand ies pe strada si ma impiedic de-o groapa ridic ochii si vad un copac ce se leagana in vant si-am uitat de groapa. Si tot asa. Imi pare rau sa va spun, dar situatia in Romania nu cred ca se va schimba prea curand. Puteti imbatrani plangandu-va, asteptand si uitand sa va traiti viata sau puteti trai pur si simplu aplicand in existenta proprie tot ce v-ar placea sa primiti de la altii. Tratandu-i pe ceilalti cum v-ar placea voua sa fiti tratati. Va garantez ca este minunat.

Err … pornisem de la semne de carte, nu? :D

[flickr id=”7675544660″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7675544798″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7675544894″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

Detalii aici.

[flickr id=”7675544314″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] [flickr id=”7675544492″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

Detalii aici.