Psihologie – Ora femeii – Workshop “Efectul artei”

Ce este “Ora femeii”? O sa las descrierea oficiala a proiectului (pentru ca o spune cel mai bine) sa va spuna:

Un proiect cu si despre femei.

In iunie 2012, Erna Constantin a demarat proiectul ORA FEMEII, un proiect cu si despre femei: initial, proiectul a inceput ca grup de suport in care femeile isi spuneau problemele si impreuna gaseam solutii.,,Intre timp ne-am dezvoltat, grupul s-a marit si este compus acum din femei puternice, putere data de experienta, pana la urma, frumoasa a anilor” spune Erna Constantin. La intalnirile Ora Femeii se stabilesc teme de discutii pentru dezvoltare personala, raportate la propria persoana sau la cuplu, si profesionala.

Am fost invitata saptamana trecuta sa particip ca … unul dintre vorbitorii despre efectul artei in cadrul workshop-ului despre, ei bine, “Efectul Artei” din proiectul “Ora Femeii”.

Ca eu am dreptul sau nu sa vorbesc despre arta este discutabil si raspunsul meu este clar ca, cel putin inca, nu am acest drept. Pot vorbi insa despre efectul artei, despre felul care mi-a afectat si imbunatatit experienta si, mai mult de atat, pot vorbi despre asta din punct de vedere psihologic pentru ca, poate uitasem pana si eu, sunt totusi absolvent al unei facultati de psihologie.

Ce-am gasit acolo si ce mi-a placut? Relaxare. Mediul in care se desfasoara discutiile este relaxat, destul de informal, nu se spun cuvinte mari, se rade, se povesteste. Pentru cei care vor sa se relaxeze dupa job, sa descopere metode noi de relaxare, sa se autodescopere si sa invete lucruri despre ei insusi fara sa se simta pusi sub lupa, este mediul perfect. Acesta este unul dintre beneficiile cele mai mari ale discutiilor de grup (nu i-as spune terapie de grup) – te poti descoperi prin ceilalti. Poti descoperi ca rezonezi la lucruri de care nu erai constient.

Si pentru ca sunt o persoana sincera o sa spun si ce mi-ar mai fi placut sa vad.

O sa pun un disclaimer: nu vreau ca urmatorul comentariu sa fie interpretat negativ. Asteptarile mele sunt altele din cauza formarii academice. Ba din contra, luati comentariul meu ca pe ceva care sa va convinga sa mergeti la workshop-urile “Ora femeii”. Daca va sperie ideea de a merge la terapie sau la psiholog, workshop-urile sunt o cale de mijloc, exact cat va trebuie sa va clarifice ce este psihoterapia si ce face un psiholog sau sa va dea un imbold pentru a va auto-descoperi. Prin urmare:

Ce mi-ar fi placut sa vad: mai putina discutie relaxata si mai multa psihologie. E foarte adevarat ca eu ma raportez la grupurile de psihoterapie pe care le-am facut in facultate, grupuri care se intindeau pe 8-10 ore intr-o singura zi. Cred ca ar fi utila o structurare a unei teme de discutie pe 3-4 workshop-uri pentru ca participantii sa aiba cu adevarat ocazia sa inteleaga, de exemplu, ce poate face arta pentru ei, sa creeze efectiv ceva, sa le fie interpretata creatia, sa fie indrumati astfel incat procesul artisitic sa functioneze in beneficiul lor (ca sa nu se frustreze ca nu sunt Dali),  sa li se descrie metode de realxare prin arta etc. Ar fi pacat ca subiectele sa fie lasate doar la punctul la care pot ajunge in cadrul unui singur workshop.

Repet: asta este parerea mea de persoana cvasi-profesionista. Fetele care au participat la workshop pareau foarte incantate de discutie si chiar cred ca a avut un efect pozitiv asupra lor. Asa ca urmariti pagina de Facebook “Psihologie – Ora femeii” si mergeti la workshopuri. O sa va placa :)