Reteta: cozonac cu ciocolata si fulgi de migdale

Dragii babei,

Ati fost cuminti, da? Cuminti, cuminti, da? Ei, pentru ca stiu eu ca asa este si pentru ca se apropie Pastele, am sa va impartasesc o reteta de cozonac (mai degraba de umplutura de cozonac) care a luat mintile catorva oameni cand li s-a pus cald in fata :D

E de-a dreptul decadent, dar nu va sfatuiesc sa scadeti cantitatea de ciocolata, rezultatul nu mai e nici pe departe la fel de impresionant. Reteta de aluat v-am mai dat-o, o gasiti aici, dar ca sa nu umblati din link in link decat daca aveti nevoie de instructiuni pentru framantare, va scriu si aici lista de ingrediente, dar instructiunile sunt pentru masina de paine care face o treaba minunata la framantat si dospit :)

Eu de cand am masina de paine fac cozonac cand mi-e pofta, ca pe-o prajitura, nu numai la ocaziile clasice :) Prin urmare …

 

Cozonac cu ciocolata si migdale

 

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

– 500 gr faina
– 1 plic drojdie uscata
– 2 oua + 1 galbenus (pentru uns cozonacii)
– 50 ml de ulei
– 50 gr unt topit + 2 linguri pentru uns aluatul
– 2 pliculete de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
– o lingurita coaja de lamaie
– o lingurita coaja de portocale
– un pahar de lapte caldut (200 ml)
– 120 gr zahar
– 3 ciocolate cu lapte x 90 gr (nu inlocuiti cu ciocolata de menaj)
– fulgi de migdale – nu stiu gramaj eu am pus cam un pumn de fulgi pentru fiecare cozonac
– 2 lingurite nucsoara + 2 lingurite scortisoara

Se pun ingredientele in masina de paine incepand cu cele lichide si pana la cele solide: lapte, ulei, unt, esenta, oua, coaja de lamaie + portocala, zahar, zahar vanilat faina, drojdie). Selectezi programul pentru aluat/dospire si pornesti. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate.

Intre timp toci ciocolata cu cutitul cat poti de marunt – ajuta daca o tii la frigider inainte – si amesteci fulgii de migdale cu scortisoara si nucsoara.

Cand se termina programul de dospire scoti aluatul, il framanti 2-3 minute sa scoti aerul din el, mai adaugi faina daca e nevoie, apoi il imparti in 2. Intinzi foaie de din prima jumatate, o ungi cu unt topit, presari intai migdalele, apoi ciocolata, rulezi si impletesti dupa pofta si lasi la crescut inca jumatate de ora, preferabil la cald (eu ii pun desupra cuptorului pornit sa se incalzeaza la foc mediu – 180 grade). Dupa jumatate de ora ungi cu galbenus de ou batut cu o lingura de lapte si presari zahar pe deasupra. Bagi la cuptor cam 45 min sau pana cand se rumeneste frumos. In primele 15 minute nu deschizi cuptorul. Nu prea functioneaza testul cu scobitoarea pentru ca atunci cand o bagi in cozonac o sa treci prin ciocolata care e umeda si strica tot testul.
Pofta buna!

Sarbatori cu bine, oameni frumosi!