De ce instrumente ai nevoie pentru a începe să lucrezi ceramică acasă?

Ai făcut un curs sau un atelier de ceramică și a fost magic! Sau ți-au picat ochii pe clipuri cu oameni care fac ceramică acasă și pare terapeutic. Întâmplător chiar este. Și nici nu ai nevoie de roata olarului pentru asta. Iar dacă nu ai făcut încă un curs și îți dorești, te aștept la cursul pe care îl susțin împreună cu Creative Learning.

Ceramica este un domeniu complex și fascinant, iar odată ce începi să îi descoperi rutinele și secretele … dă dependență. Să pornești de la un pumn de pământ și să creezi din el un obiect care îți aparține cu totul, atingere cu atingere, e greu de descris ca senzație sau satisfacție. Și este o călătorie care poate fi cale către multe descoperiri interioare.

Iar dacă ai găsit în orașul tău un atelier care își închiriază cuptorul pentru arderi, atunci lucrurile devin chiar simple. În primii 6 ani de ceramică am lucrat întâi în sufragerie, pe o măsuță de cafea de 50 x 50 cm sau în bucătărie, direct pe blatul de bucătărie (eram așa de entuziasmată că nici nu mă deranja că îmi petreceam ore fără număr în picioare) și abia după câțiva ani mi-am amenajat un mic atelier în balcon, pentru ca după încă alți doi ani să îmi pot închiria un spațiu dedicat pentru atelier. Resursele financiare erau puține, dar pasiunea pentru ceramică a compensat tot. Am putut astfel să îmi iau și un mic cuptor, cel mai mic de pe piață, dar care îmi este în continuare ajutor de nădejde și pe care, dacă s-ar strica, l-aș înlocui cu unul de aceeași capacitate. Abia după 5 ani am luat un cuptor mai mare, care este foarte util, dar cel mic rămâne cel mai folosit. Mi se pare amuzant că n-am mai întâlnit pe nimeni care să își fi luat această variantă de cuptor și nimeni nu pare să înțeleagă cât de util și de la îndemână este un cuptoraș de 16 litri.

Cele mai importante intrumente de care ai nevoie pentru a lucra ceramică de acasă sunt propriile mâini și multă răbdare, restul sunt detalii și pot fi improvizate din cele mai de bază ustensile. Și totuși, de ce ai nevoie pentru a începe să lucrezi ceramică acasă?

Cele mai importante instrumente

Spațiul de lucru

În primul rând ai nevoie de un spațiu și de o suprafață de lucru. După cum vă povesteam despre începuturile mele în ceramică, spațiul de lucru poate fi improvizat cu ușurință: o măsuță de cafea, un birou, blatul de la bucătărie sau chiar o măsuță pliabilă mai solidă sunt perfecte pentru început. Suprafețele acestora vor fi cel mai probabil lucioase, ceea ce le face nepotrivite pentru lut, care se va lipi când îl vei întinde și presa sau frământa. Suprafața mea preferată de lucru este placajul de tip MDF (ia unul de minim 6 mm grosime pentru ca acesta să nu se deformeze cu ușurință în contact cu umezeala) sau pânza tip canvas (o poți prinde cu clești de masă).

Poză de când lucram în sufragerie :)

Damage control

Există o probabilitate destul de mare ca la început să reușești să te murdărești cu lut mai ceva ca un bebeluș lăsat nesupravegheat la masă, așa că e bine să îți iei câteva precauții: alege  haine de lucru în care să te schimbi și promovează un șorț de bucătărie la rolul de șorț artistic sau achiziționează unul. Ține la îndemână și unul-două prosoape pentru șters pe mâini, deși în scurt timp, cel mai probabil, șorțul va deveni ținta directă a acestei acțiuni. Vei descoperi repede și că nu vei mai putea avea unghii lungi.

Instrumentele de lucru

 • Sârmă pentru tăierea lutului
 • Tije-suport de mai multe grosimi pentru realizarea unor plăci de lut de grosimi egale
 • Sucitor de bucătărie pentru realizarea plăcilor
 • Un cuțit de unt nezimțat
 • Țitlinguri metalice, raclete din cauciuc și/sau carduri vechi, pentru finisare, presare și lipire
 • Țitling zimțat sau alt instrument zimțat (cuțit, furculiță), veți avea nevoie de el pentru a zgâria suprafața pentru  a o pregăti de lipire sau pentru texturare.
 • Spatulă de lemn de bucătărie
 • Instrumente de modelaj – ele nu sunt musai necesare, dar îți pot ușura munca. Oricum în timp vei avea câteva instrumente preferate, iar restul vor acumula praf. Încearcă să reziști tentației de a achiziționa toate instrumentele de modelaj și sculptură pe care le găsești în magazine
 • Bureți pentru finisare și curățare
 • Lame de cutter – uneori sunt mai îndemânatice pentru tăiat decât cuțitele
 • Pensule pentru pictură și pentru aplicarea barbotinei
 • Cutii de plastic cu capac în care să păstrezi lutul. Bonus tip: în cutie pune întâi o pungă de plastic, apoi un prosop umed și abia apoi lutul, pe care apoi îl acoperi cu prosopul și punga înainte de a pune capacul cutiei. Nu doar că își va păstra umiditatea mai mult timp, dar lutul mai uscat va trage umiditate din prosop și se va rehidrata. Re-umezește prosopul periodic.
 • Boluri mici/foste cutii de înghețată în care să ții apă când lucrezi
 • Șmirghel de 1-2 granulații pentru finisare
 • 1-2 borcănele cu capac pentru păstrarea barbotinei
 • Riglă
 • Hârtie groasă/carton pentru realizarea șabloanelor
 • Pulverizator apă pentru rehidratarea lutului în timpul lucrului
 • Rotativă pentru decor – se poate fără ea, dar îți poate ușura foarte mult munca. Nu este necesar să îți iei una metalică pentru început (sunt grele, scumpe, și utile pentru obiecte grele și mari), este suficient un platou rotativ pentru decorarea torturilor. De altfel, vei descoperi repede fascinația magazinelor pentru prăjituri și patiserie când e vorba de instrumente de lucru.
 • Dacă urmează să folosești glazuri care vin sub formă de praf de la furnizori și trebuie preparate, atunci ai neapărat nevoie de o sită de glazură, care este foarte fină și nu poate fi înlocuită cu site din industria alimentară. Glazura preparată se poate păstra în găleți cu capac sau transfera în sticle până la următoarea utilizare.
 • Dacă urmează să glazurezi obiecte prin imersie, deși poți face asta ținând obiectele cu mâna, repararea zonelor acoperite de degete poate fi neplăcută, un clește de glazurare ușurează mult acțiunea.

Știu că lista pare destul de lungă, dar nu este deloc greu de acoperit. Spor! :)