De ce materiale ai nevoie pentru a începe să lucrezi ceramică acasă?

În articolul anterior am scris despre instrumentele de care ai nevoie pentru a începe să lucrezi ceramică de acasă, în acesta vom vorbi despre materialele necesare.

În  primul rând ai nevoie de  …

Masa ceramică

Masa ceramică este ceramica în forma ei nearsă, crudă, modelabilă sau turnabilă, materialul care va deveni ceramică după arderea ei în cuptor.

Masele ceramice sunt de mai multe feluri și sunt destul de multe aspecte de care să ții cont când vei alege cu ce să lucrezi, dar când ești la început e important întai să știi la ce temperatură vei putea arde. Dacă ai cuptorul tău … go nuts! Poți alege ce tip de ceramică îți dorești. Dacă va trebui să apelezi la cuptorul unui atelier sau al unui prieten, întreabă-l întâi la ce temperaturi face arderi sau dacă este dispus să facă arderi la temperaturile dorite de tine și în funcție de asta alege o masă ceramică potrivită.

Ce opțiuni ai? Poți alege:

  • Mase ceramice de temperatură joasă (earthenware) – faianțele, în limbaj mai academic, ceea ce  în mod clasic numim lut/argilă. Cel mai des se ard la 1000-1050°, culoarea lor variază în funcție de compoziție și/sau impurități. Le găsesti în mai multe variante aici (în acest scop alege mase ceramice cu temperatură de ardere de maxim 1150°) sau la diverse magazine cu materiale pentru hobby, acesta este un exemplu, dar la acestea vei găsi în general doar lut roșu. Sunt foarte prietenoase la modelat, dar nu vor da cele mai rezistente obiecte ceramice.
  • Mase ceramice de temperatură  înaltă (stoneware) – gresiile. Temperaturile de maturizare variază între 1150-1300°C, în atelierele mici se ard în general la 1200-1240°. Culoarea variază în funcție de compoziție și/sau impurități. Sunt mai puțin prietenoase la modelaj, dar dau obiecte foarte rezistente, cuvântul ”piatră” care se regăsește în denumirea în engleză a acestui tip de ceramică spune totul despre rezistența ei. La noi în țară se găsesc aici.
  • Masa de porțelan (porcelain) – multe persoane cred ca porțelanul e ceva cu totul special sau diferit de ceramică. Ei bine, porțelanul este pur și simplu un tip de ceramică cu anumite proprietăți (la fel ca și cele de mai sus). Este o masă ceramică de temperatură  inaltă, foarte pură și … neprietenoasă. Este prințesa și mironosița domeniului, pe cât de frumos, pe atât de greu de îmblânzit. Nu îl recomand nici unui începător, în 99% din cazuri eu îl folosesc chiar și acum doar în forma lui lichidă, pentru turnare în matrițe. Există o șansă mare să nu mă crezi și să vrei să începi cu porțelan oricum, mai toți începătorii visează porțelan, aștept o cafea când vei constata că am avut dreptate :) Există și porțelanuri mai prietenoase, dar fie nu se găsesc la noi, fie sunt destul de costisitoare.

Este important să  îti alegi întâi masa ceramică pentru că toate celelalte materiale depind de tipul de masă ceramică ales dintr-un simplu motiv: contracția. Toate masele ceramice se micșorează la ardere, dar fiecare tip de ceramică se contractă diferit. Pe măsură ce crește temperatura, masa ceramică devine tot mai densă. Cu cât o ceramică este de temperatură mai mare, cu atât se micșorează mai mult. În general, faianțele se micșorează cu 3-4%, în timp ce gresiile și porțelanul pot ajunge la o contracție de 14%. Este important ca toate materialele pe care le folosiți să aibă contracție similară, altfel la final lucrurile vor arătă destul de dramatic și nu într-un sens bun, chiar dacă într-o primă etapă lucrurile pot părea în regulă.

Decorul ceramic

Aici lucrurile pot fi sau deveni destul de diverse și/sau complicate. Dacă ești la început, aș spune că este mai bine să păstrezi lucrurile simple, de aceea recomandarea mea ar fi să alegi decorul cu underglaze-uri. Under glaze = sub glazura, deci sunt culori care se folosesc sub glazură, deși merg bine și pe glazura încă nearsă. Acestea pot fi folosite atât pe cermica nearsă (umedă sau uscată), dar și pe cea care a trecut de prima ardere. Eu lucrez cu aceste underglaze-uri datorită raportului calitate-preț, chiar dacă trebuie să le comand din Bulgaria, dar recent cei de la Interceram și-au formulat propiile underglaze-uri, care au fost excelente la teste, așa că probabil le voi schimba pe cele bulgărești cu acestea. Le găsești aici. Tot la ei găsiți acuarele și creioane.

Alte variante de decor sunt oxizii metalici, pigmenții, angobele, emailurile, lusterele și metalele prețioase sub formă coloidală, fiecare cu proprietățile și particularitățile lor, dar intrăm deja în prea multe detalii și tehnicalități.

Glazurile ceramice  

De ce glazurăm/smălțuim obiectele ceramice? Pentru a le face sigure pentru a fi folosite ca obiecte utilitare (căni, boluri etc.) și pentru decor. Indiferent de aspectul lor final, la baza compoziției glazurilor stă sticla. Simplificând, glazurarea unui obiect înseamnă acoperirea lui cu un strat subțire de sticlă.

Glazurile au mai multe proprietați după care pot fi clasificate, fiecare glazură având o combinație  a acestora.

După aspectul final glazurile pot fi:

  • transparente, semi-transparente sau opace
  • lucioase sau mate
  • cu efect

După modalitate de aplicare:

  • glazuri de imersie (prin scufundarea obiectului în glazură)
  • glazuri de pensulă

După starea în care pot fi achiziționate:

  • glazuri praf – trebuie să le prepari singur, prin amestecarea prafului cu apă
  • glazuri lichide – sunt gata de folosit

După destinație:

  • non-toxice / food-safe – pot fi folosite pentru obiecte utilitare
  • toxice – pentru obiecte decorative (de cele mai multe ori, acestea sunt glazuri cu plumb)

Adică poți avea o glazură transparentă, destinată aplicării cu pensula, pe care o cumperi sub formă lichidă și care este food-safe. Sau o glazură cu efect, în care vei scufunda obiectele, pe care ai luat-o sub formă de praf și care este toxică. În funcție de nevoile tale vei avea de făcut alegeri în acest sens. Glazurile de imersie sunt potrivite pentru obiecte mai mari sau cu forme care ar fi mai greu să fie acoperite cu pensula (cum ar fi interiorul unei vaze inguste), iar cele de pensulă pentru obiecte mici sau combinații și/sau suprapuneri de mai multe glazuri. Nu uita că glazura trebuie să se potrivească tipului de ceramică ales. În țară găsești glazuri aici și aici.

Știu, sună complicat și chiar este până începi să înveți regulile. Vestea bună este că nu este totuși imposibil. Succes! :)