Care sunt etapele de lucru în ceramică?
Am scris despre ce instrumente și ce materiale ai nevoie pentru a lucra ceramică în articolele anterioare, haideți să ”vorbim” puțin despre care sunt etapele de lucru în ceramică și de ce poate dura atât de mult ca un obiect din ceramică să fie gata.
Anumite etape pot fi sărite sau făcute în altă ordine, în funcție de tehnicile pe care alegi să le folosești, dar în general aceștia sunt pașii de urmat în creare unei piese din ceramică.
- Design-ul
Etapa de design poate fi foarte scurtă, poate lipsi cu desăvârșire, dacă dorești să lucrezi liber, sau poate fi una de durată în cazul unor proiecte complexe. Îți poți face mici schițe, desene complete, variante de decor sau te poți lansa într-o cercetare complexă dacă ai un concept pe care vrei să îl aduci la viață. Nu uita că există nu doar ceramică utilitară, adică partea de căni, boluri, farfurii etc., dar și ceramică decorativă și artistică. Un concept artistic poate avea în spate luni sau chiar ani de teste, cercetare și schițe.
Pro tip: o etapă de cercetare pre-design, învățată în facultate, presupune să cauți dacă și/sau cum a mai fost realizată ideea ta. Nu în vederea reproducerii, ci din contră, pentru a evita realizarea ei într-o manieră prea similară sau identică cu a altor colegi din domeniu.
- Modelarea
Acum că știi ce vrei să lucrezi este momentul să treci la treabă. Și în acest caz timpul de lucru poate dura de la câteva minute, câteva ore, zile sau luni. Alege-ți tehnica de lucru și asigură-te că ai la îndemână tot ce ai nevoie. Ceramica poate fi lucrată prin modelare cu mâna folosind diverse tehnici, prin presare în forme, la roată sau prin turnare în matrițe. Dacă ai ocazia, îți sugerez să le testezi pe toate pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine. Nu trebuie să te limitezi la una singură, bineînțeles.
Pro tip: dacă dorești să lucrezi mai mult de câteva ore sau mai mult de o zi la un obiect ceramic, la finalul timpului de lucru stropește-l puțin cu apă și învelește-l bine în folii sau pungi de plastic. În funcție de cât de mult vrei să rămână prelucrabil sau în ce ritm să se usuce, îl poți acoperi parțial sau total, într-unul sau mai multe straturi de plastic. Dacă ai timp să lucrezi doar o dată la câteva zile sau o dată pe săptămână, verifică-l periodic și dacă ți se pare că se usucă prea repede, mai stropește-l cu apă și/sau înfășoară-l mai bine. Dă și un search pe google după ”damp box” dacă vrei încă o variantă.
- Șlefuirea
Șlefuirea obiectelor se poate face într-o anumită măsură în toate stadiile de lucru, dar fiecare stadiu de lucru este mai mult sau mai puțin permisiv. Personal prefer să finisez cât mai bine obiectele din stadiul de modelare și să finalizez șlefuirea pe obiectul leather-hard sau uscat, înainte de ardere, chiar dacă obiectul este mai delicat, dar poți șlefui și pe biscuit, folosind hârtie abrazivă (șmirghel) și pe obiectul finalizat folosind pile diamantate sau aparate (tip Dremmel) cărora li se pot atașa elemente de șlefuire diamantate.
- Uscarea
Uscarea unui obiect ceramic trebuie să țină cont de un aspect foarte important: ceramica se contractă (tot timpul, dar și) când se usucă. Dacă un obiect ceramic are pereți de grosimi diferite, aceștia se vor usca și contracta în ritm diferit, iar asta poate duce la fisuri și/sau deformări pe care este posibil să le vezi abia la arderea finală. Prin urmare, uscarea unui obiect trebuie să se facă treptat și uniform, prin controlarea ritmului de uscare. Exersează uscarea controlată acoperind total sau parțial cu plastic părțile obiectului care se vor usca mai repede (buza unei căni, de exemplu).
- Arderea de biscuit
Este prima ardere prin care trece un obiect din ceramică și este arderea care transformă lutul în ceramică. Cel mai frecvent biscuitarea se face la 900°C, în acest stadiu ceramica este suficient de rezistentă încât să poată fi manipulată și suficient de poroasă încât glazura să adere la obiect cu ușurință. Pe timpul arderii de biscuit obiectele se pot atinge între ele și pot fi suprapuse în cuptor, cu atenție la a nu forța rezistența unui obiect și a ține cont că și în timpul acestei arderi obiectele se contractă, chiar dacă destul de puțin. Majoritatea cuptoarelor au un program de biscuitare deja introdus în memoria controller-ului.
Pro tip: după biscuitare șterge obiectele cu un burete umed pentru a înlătura praful ceramic fin care rămâne pe obiect după ardere sau praful și alte reziduuri, mai ales dacă între arderea de biscuit și decor trece mai mult timp și nu ai protejat obiectele între timp.
- Decorarea
Există multe tehnici de decor în ceramică, iar internetul este plin de idei. Pentru decor poți folosi underglaze-uri, oxizi, creioane cu underglaze, decalcomanie, șabloane, stencil-uri, bureți etc. Posibilitățile chiar sunt nelimitate. Sau poți sări această etapă și lăsa obiectele simple și/sau le poți decora direct cu glazură.
- Glazurarea
Simplificând, glazurarea unui obiect înseamnă acoperirea lui cu un strat subțire de sticlă. Glazurăm pentru a face obiectele utilitare (food-safe se spune în domeniu), glazura închizând porii ceramici, dar și/sau pentru decor, mai ales în cazul obiectelor decorative și artistice.
Poți achiziționa glazuri gata preparate sau sub forma de praf, pe care va trebui să îl amesteci cu apă pentru a folosi glazura, sau, dacă ești curajos/curajoasă, poți deschide cutia Pandorei și îți poti prepara propriile glazuri, dar acesta este un domeniu foarte complex.
De asemenea, există glazuri potrivite aplicării cu pensula, dar și glazuri de imersie, care nu au consistența sau vâscozitatea potrivită aplicării cu pensula, ambele tipuri de glazuri au avantaje și dezavantaje, va trebui să te hotărăști ce tip de glazură îți e mai util.
Glazurile au și alte caracteristici, poti fi transparente, semi-transparente sau opace, lucioase sau mate, simple sau cu efect, food-safe sau toxice. Aceste caracteristici se pot combina între ele, iar posibilitățile infinite.
Pro tip: asigură-te că tipul de ceramică pe care îl folosești este compatibil cu glazura, altfel la final este posibil să ai obiecte neutilizabile, care crapă cu ușurință, sau poți chiar distruge plăcile unui cuptor, obiectele din jur sau, în cazuri extreme, un cuptor întreg.
- Arderea cu glazură
Această ardere se face la temperatura de maturizare a masei ceramice și conferă acesteia aspectul final. La temperaturile de maturizare glazurile devin sticlă lichidă/vâscoasă. Dacă obiectele se ating între ele sau glazura atinge placa de ardere a cuptorului, pe timpul răcirii, când glazura se întărește, acestea se vor lipi între ele. Prin urmare, la această ardere obiectele trebuie să aibă o minimă distanță între ele, iar zonele care vor sta pe placa de ardere a cuptorului trebuie curațate de glazură cu grijă.
- Decorul peste glazură
Decorul peste glazură este opțional și se poate face cu emailuri pentru ceramică, lustere și preparate cu metale prețioase (aur/platină). Fiecare preparat are proprietațile lui, iar aspectul final poate fi deosebit.
Pro tip: preparatele cu metale prețioase chiar conțin aur sau platină, deci metal, ceea ce le va face nepotrivite pentru cuptorul cu microunde. Ține cont de acest aspect când le alegi.
- Ardere cu decor peste glazură
Arderea cu decor peste glazură se face la temperatura la care glazura ceramică se înmoaie puțin, poate varia în funcție de tipul de ceramică ales și temperatura de maturizare a acesteia, dar se face în general între 750-850℃, aspect care favorizează fuzionarea decorului cu glazura.
Ceramica este un domeniu mult mai complex decât pare de la distanță, dar este și unul dintre cele mai satisfăcătoare, așa că ai răbdare cu tine. Oricum … în timp vei învăța să accepți eșcurile ca în nici un alt domeniu, iar asta este o lecție foarte prețioasă. Dar și când iese bine, e magnific! Te bucuri de un obiect care îți aparține în întregime și pe care l-ai creat de la un pumn de lut.