Cum sa nu organizezi un targ de handmade – “Culori”

Dragilor,

Nu mai sunt la targ. Cand credeam ca totul o sa fie in regula si ca nu are ce sa se intample rau s-a dovedit ca ma pot insela amarnic.

Organizatorii targului, pardon, expozitiei “Culori” s-au gandit ca nu e nevoie sa ne avertizeze ca autorizatia pe care o au ei pentru organizarea evenimentului este doar pentru expunere si nicidecum si pentru vanzare. Ba mai mult decat atat, au tinut sa ne explice cand ne-am revoltat, ca expozitie asta inseamna –  sa expui numai si ca este problema si eroarea noastra ca nu am luat in seama acest termen din contractul pe care inca nu il semnasem. Pana aici nici macar nu gresesc. Dar, pentru ca exista un mare DAR:

De ce atunci niciodata pana acum la celelalte evenimente pe care le-ai organizat nu ai specificat acest detaliu (mai ales ca abia acum imi spui ca a fost la fel si pana acum), ba chiar ai avut propria taraba de la care ai vandut? Va raspund si de ce: pentru ca cei de la Politia Comunitara te-au avertizat acum ca suntem urmariti de garda financiara prin camerele video din pasaj. Adica pana acum nu ai avut bunul simt sa imi explici ca n-ai autorizatie pentru vanzare, iar daca vand e problema mea si vand pe propria raspundere, iar acum deodata imi arunci in fata un contract in care subliniezi cuvantul expozitie si imi sugerezi ca daca vreau sa vand sa iau oamenii de manuta si sa ies cu ei din pasaj pentru a le vinde produsul.

De ce incerci sa te disculpi intrebandu-ma daca am acte pentru ceea ce fac (intamplator chiar am, mai putin casa de marcat – dar am facturier, chitantier, stampila si PFA care imi permite comercializarea de produse in spatii publice) cand indiferent ce acte am eu, amenda tot eu mi-o iau pentru ca tu, ca organizator, n-ai decat autorizatie de expunere.

De ce imi spui ca la toate evenimentele la care ai mai participat si care nu erau organizate de tine a fost la fel? Asta iti justifica ilegalitatea? In plus, majoritatea evenimentelor au loc in spatii private in care prin semnarea unui contract se cam poate face orice. Tu ma duci in spatiu public si ma expui posibilitatii unor amenzi pentru ca “e problema comerciantului daca nu stie ce e aia expozitie”. Pai am participant la n evenimente care s-au numit expozitii doar pentru ca organizatorului i s-a parut ca suna mai frumos. In plus exista expozitii cu vanzare si fara. Era de bun simt sa imi specifici de la inceput ca este o expozitie fara vanzare. Am mai primit invitatie la o expozitie fara vanzare si am refuzat-o.

De ce, daca totul e ca si pana acum, modifici “cateva cuvinte” din contractul trimis anterior pe mail si imi spui ca le-ai schimbat pentru ca oamenii nu inteleg ce este aceea o expozitie. Deci deodata este important ca oamenii sa inteleaga ce este aceea o expozitie. Deci tu ai banuit dinaine ca pot exista probleme si ai decis sa iti acoperi fundul, dar fara sa ma avertizezi si pe mine.

De ce mai esti dezamagit ca oamenii nu inteleg ca esti bine intentionat in conditiile enumerate mai sus? Tot ce trebuia sa faci era sa subliniezi dinainte ca este expozitie fara vanzare situatie in care era treaba mea daca alegeam sa vin sau nu sau daca decideam sa vin si sa risc.

Ce m-a bucurat a fost faptul ca nu am fost singurii … nebuni care s-au hotarat sa isi ceara taxa inapoi si sa plece. Alaturi de multi care au ramas acolo la vanzare si acceptand conditiile, au existat 8 oameni  care au ales sa plece si care au crescut mult in sufletul meu pentru asta pentru ca numai asa, ramanand fara expozanti, cei care considera ca pot organiza un eveniment batandu-si joc de participanti vor invata ca nu asa se fac lucrurile, iar handmade-ul se va ridica inca putin.

Taxa nu am recuperat-o inca urmand sa o primim in cursul saptamanii viitoare. Speram ca asa va fi.

Later edit: Organizatorii m-au sunat la ora 19.00 sa imi spuna ca au rezolvat problema (cum si ce fel nu au detaliat si nici eu n-am intrenat) si ca daca dorim putem veni de maine. In prima faza m-am simtit prost. M-am gandit ca totusi oamenii si-au dat interesul si-au rezolvat problema. I-am spus si lui Marius ca ma simt aiurea, iar el m-a intrebat de ce ma simt prost pentru ca am reactionat corect?

Si are dreptate. Faptul ca au rezolvat problema la sfarsitul primei zile de eveniment nu anuleaza comportamentul anterior. Daca nu ne-au atentionat dinainte ca e expozitie fara vanzare, puteau macar sa isi ceara scuze la fata locului si sa isi accepte lipsa de seriozitate, nu sa reactioneze cum am descris anterior. Probabil ca, intr-adevar, intentiile lor nu sunt rele ci doar s-au comportat “romaneste” pe principiul “lasa, ba, ca merge asa” crezand ca lipsa autorizatiei de vanzare nu va fi o problema si ca nu vom fi bagati in seama, iar cand au fost pusi in situatie au reactionat impulsiv si defensiv si au aruncat pisica in curtea noastra. Poate invata ceva din asta si data viitoare vor avea un comportament mai matur, caci pana la urma, privind problema dintr-un anumit unghi, asta lipseste multor romani: maturitatea.