Transferul psihologic in viata de zi cu zi
Articolul a fost publicat si pe Cenusa de trandafir.
Sa incepem cu o intrebare: ti s-a intamplat vreodata sa simti simpatie sau antipatie de o intensitate nejustificata fata de o persoana pe care abia ai cunoscut-o? Constient sau nu, mai tuturor ni se intampla. De cele mai multe ori, luam lucrurile ca atare si nu ne intrebam de ce se intampla asta, dar in anumite situatii, mai ales cele in care reactiile sunt negative, raspunsul la acest “de ce” poate fi chiar important, pentru ca este posibil ca antipatica/ul sa nu aiba nicio vina.
In psihoterapie procesul se numeste transfer si a fost identificat inca de la inceputurile acestei stiinte de catre nimeni altul decat parintele psihanalizei, Sigmund Freud. Atunci transferul era luat in considerare numai in cadrul relatiei pacient-terapeut. Pe scurt: pacientul il percepe pe terapeut ca pe o persoana importanta din trecutul sau (mama, tata, frate, sora, ruda, partener, prieten, educator, coleg etc.), iar calitatile si sentimentele asociate acestei persoane (fie ele pozitive sau negative) vor fi transferate terapeutului, care este posibil sa nu le detina si in mod real.
Cercetari ulterioare au demonstrat ca transferul nu se manifesta numai in cadrul relatiei terapeutice, ci este unul dintre modurile fundamentale de interactiune interpersonala in viata de zi cu zi.
Ce presupune transferul, de fapt? Presupune ca, de exemplu, nu vei avea incredere intr-o persoana care prin obiceiuri, voce sau chiar prin felul in care arata iti aminteste de un fost partener. Sau, din contra, ca vei avea o incredere oarba intr-o persoana care iti aminteste de un prieten din copilarie.
Prin urmare, de-a lungul timpului, in relatia noastra cu ceilalti, dobandim anumite tipare comportamentale pe care le vom aplica in relatiile curente si care ne pot afecta rationamentele, evaluarile, emotiile, motivatia, asteptarile si auto-evaluarile. In mod pozitiv sau negativ.
De ce este important uneori sa identificam momentele in care “facem transfer”? Tocmai pentru influentele negative pe care le pot avea asupra situatiilor prezente. Pentru ca, desi este o modalitate normala de interactiune, transferul poate fi si dezadaptativ, in functie de cat de rigide sunt tiparele comportamentale transferate – pentru a avea efecte adaptative, trebuie sa manifestam o flexibilitate in aplicarea transferurilor si sa reusim sa recunoastem ce elemente din trecut nu se mai potrivesc cu realitatea prezenta, iar in cazul acesta sa oprim atribuirea lor – aceasta presupune insa un grad de constientizare pe care nu totdeauna il atingem.
Transferul poate fi responsabil pentru simple conflicte, simpatii, antipatii. Doar ca o simpla antipatie iti poate crea probleme la locul de munca, in cuplu, in relatia cu tine si prietenii, probleme care ar putea fi cel putin pe jumatate rezolvate prin simpla constientizare a transferului.
Sa luam primul exemplu – cel cu lipsa increderii intr-o persoana ce iti aminteste de un fost partener. Din aceasta cauza esti inchis fata de persoana respectiva, indisponibil pentru comunicare, pentru a o cunoaste si, mai mult decat atat, mai povestesti si altora ce personaj neplacut este X. Si daca te-ai opri un moment si-ai realiza ca, de fapt, X nu ti-a dat niciun motiv pentru asta?
Daca ai realiza ca faptul ca partenerul bea un pahar in plus te enerveaza nu pentru ca el ar avea ulterior un comportament neplacut sau tendinte alcoolice, ci pentru ca a existat o figura masculita importanta in trecutul tau care reactiona agresiv in conditii similare?
Daca ai realiza ca motivul pentru care nu suporti femeile care nu se ingrijesc si nu se imbraca elegant este ca in trecut ti s-a repetat la nesfarsit ca nu esti suficient de feminina daca nu faci asta?
Cred ca existenta noastra ar putea fi mult mai simpla si mult mai armonioasa daca ne-am cunoaste pe noi insine putin mai mult. Ca ne-am scuti de multe conflicte si ca, incet incet, am invata sa ne crestem si sa ne echilibram prin autocunoastere.
Alexandra
11/01/2011 @ 1:51 pm
Fain articolul, bravo!, dar recunosc ca ma depaseste in totalitate pentru ca nu am nici un fel de cunostinte in domeniu.
Apropo de cunostinte in domeniu, de aici stiai tu ca eu sunt genul care se trezeste cu noaptea in cap :))
Eu incerc sa ma incred in instinctele mele. Cu timpul am invatat ca sunt importante si daca le ascult, e bine. Deci, atunci cand pur si simplu nu imi place o persoana, ma gandesc ca instinctul meu stie mai bine ca mine de ce nu imi place. Acum, nu mai stiu ce sa cred. O fi adevarata si faza asta cu transferul…
Glory Box
11/01/2011 @ 2:03 pm
Multumesc, Alexandra! Inseamna ca nu mi-a reusit foarte bine adaptarea informatiilor daca nu ai inteles bine despre ce este vorba.
Nu stiu daca de aici stiam despre faptul ca esti genul care se trezeste cu noaptea in cap. Cunostintele din domeniu asta iti ascut cumva simtul observatiei si abilitatea de a face conexiuni intre anumite trasaturi ale unei persoane. Dar asta o poate face oricine daca are o aptitudine pentru asta sau daca exerseaza destul :)
Instinctul tau face exact asta: aduna repede-repede informatiile din experientele tale trecuta si iti ofera la suprafata informatia simpla: imi place/nu-mi place.
Cateodata e un lucru bun – este posibil ca instinctul tau sa fi adunat de-a lungul timpului suficiente informatii incat sa faca profile complexe si informatia pe care ti-o ofera sa fie corecta. Poate fi si invers insa :)
Oricum, cu siguranta transferul este inconstient, dar nu este singurul responsabil pentru reactiile noastre instinctive :)
Stefania
11/01/2011 @ 7:15 pm
Buna, am citit articolul publicat pe Cenusa de Trandafir si am lasat si acolo un comentariu, mai la subiect. Aici, adica pe blogul acesta, vreau doar sa-ti spun ca sunt profund impresionata de curatenia pe care am gasit-o. :)
Daca pare ca nu folosesc cuvintele potrivite, incerc sa ma explic: blogul are un aspect estetic atat de frumos si incarcator de energie, cum n-am intalnit in multe locuri. Eu in acest moment sunt intr-un proces de autodefinire, pentru a-mi gasi jobul cat mai aproape de ideal si incerc sa citesc cat mai multe lucruri care cred ca ma ajuta, dar in acest loc parca invat doar admirand.
Glory Box
11/01/2011 @ 7:27 pm
Bine ai venit, Stefania! Bine ai venit, multumesc pentru comentariu asa de frumos! Ma simt magulita ca intotdeauna cand primesc asa cuvinte si ma bucur ca i vizita la mine pe blog lasa urme pozitive :)
Iti doresc mult succes in gasirea jobului ideal – merita fiecare efort, iti promit :)
Comentariul pe Cenusa de trandafir nu l-am vazut, dar mai astept, poate trebuie aprobat :)
Marian VULPE
11/01/2011 @ 9:51 pm
Excelent articolul – perfect potrivit pentru o revista de specialitate. Doamna draga, felicitari si la cat mai multe altele.
Glory Box
11/01/2011 @ 10:52 pm
Ma simt magulita sa primesc laudele dvs., draga domn Vulpe. Va multumesc :)
Marian VULPE
11/01/2011 @ 11:04 pm
In mod normal, urasc comentariile de genul acesta dar acum prea se potriveste:
:P
Glory Box
11/01/2011 @ 11:06 pm
Stai linistit, nu ii ca si cum esti si genul de persoana care face doar genul ala de comentarii si enerveaza pe toata lumea :P
| Glory Box
15/02/2011 @ 11:27 am
[…] Psihoterapia înseamnă dialog. Psihoterapia nu este mai niciodată unidirecțională și nu este în niciun caz un fel de lecție în care ți se va spune ce să faci. Tu vei povesti ceva, terapeutul îți va răspunde, își va expune punctul de vedere, teoriile etc., tu vei prelua din nou ștafeta și tot așa. Pe măsură ce ședințele avansează ar trebui să începi să simți că toată povestea asta te ajută. Dacă simți că ceva nu este în regulă, că nu faci progrese, că terapeutul bate câmpii, vorbește. Spune-i și veți găsi împreună pașii următori. Terapeutul îți poate povesti ce este posibil să se întâmple, ce pare să se întâmple, dar numai tu știi care este varianta corectă. Mai mult decât atât verbalizarea a ceea ce simți, a ceea ce declanșează în tine discuția respectivă îi va oferi terapeutului informații prețioase despre mersul terapiei – îl va ajuta să înțeleagă dacă sunteți pe drumul cel bun sau dacă v-ați lovit de blocaje (vezi și articolul despre transferul psihologic). […]